Dit is wat we weten over rampvlucht KGL9268

EPA
Meer dan 24 uur na de crash van de Airbus van de Russische luchtvaartmaatschappij Kogalimavia (Metrojet) in de Sinaï-woestijn, is dit wat we weten over rampvlucht KGL9268.

Het Russische vliegtuig dat zaterdag is neergestort in het noorden van de Sinaï heeft geen noodsignaal uitgezonden voordat het crashte. Dat heeft de Egyptische minister van civiele luchtvaart zaterdagavond gezegd. Uit eerste bevindingen zou zijn gebleken dat de piloot aan de luchtverkeersleiding heeft gevraagd of hij een noodlanding mocht maken. Maar de minister zegt nu dat er geen sos-bericht is ontvangen, schrijft de BBC.

In de Airbus A321-231 zaten 224 inzittenden (217 passagiers en zeven bemanningslede) die vanuit het vakantieoord Sharm-el-Sheikh onderweg waren naar Sint-Petersburg. De Airbus A321 stortte 23 minuten na het opstijgen neer. Het toestel verdween om 6.20 uur plaatselijke tijd van de radar. De Airbus vloog toen op 31.000 voet.

Verschillende theorieën over de oorzaak doen de ronde, waarvan een technisch mankement voorlopig de meest aannemelijke lijkt. Onrust wordt echter veroorzaakt door Islamitische Staat (IS), die claimt het toestel te hebben neergehaald,  maar dat lijkt vooralsnog louter grootspraak.  Via Twitter werd de verantwoordelijkheid opgeëist, maar volgens Rusland en verschillende militaire experts is een aanslag door IS weinig waarschijnlijk.

Russische media meldden dat één van de piloten net voor de rampvlucht zijn vrouw heeft getelefoneerd. Hij zou verklaard hebben dat het vliegtuig niet volledig in orde was. Hij verwachtte mogelijk problemen.

De beide zwarte dozen zijn gevonden. De Egyptische minister van burgerluchtvaart maakte zaterdagavond bekend dat de tweede zwarte doos was geborgen. Eerder op de dag was de eerste doos al gevonden. Van de twee dozen, neemt één alle vluchtdata op en de ander de communicatie in de cockpit.

Het Russische ministerie van Noodsituaties heeft reddingswerkers in drie vliegtuigen naar Egypte gestuurd om onderzoek te doen. Families van de 224 omgekomen passagiers vliegen deze avond naar de crashplek. Russisch president Vladimir Poetin heeft zijn medeleven betuigd aan de nabestaanden. Hij kondigde gisteren een dag van nationale rouw af.

Luchtvaartmaatschappijen Thomas Cook en Jetairfly vliegen voorlopig niet meer over het Sinaï-schiereiland. Ook Air France-KLM, Lufthansa en Emirates mijden het gebied.  Er heerst namelijk nog veel onduidelijkheid over de oorzaak van de crash, na de opeising door terreurgroep IS.

Tot nu toe zijn 163 van de 224 lichamen geborgen na de crash. De actieradius van de zoekactie naar de resterende lichamen is intussen uitgebreid. De autoriteiten hadden zaterdag aangegeven dat de lichamen gevonden zijn in een perimeter van acht kilometer. Dat betekent volgens experts dat de Airbus A321-200 van Kogalymavia (of Metrojet) al in de lucht uit elkaar gereten was door een explosie. De perimeter werd zondag uitgebreid naar 15 kilometer.

Er was genoeg brandstof aan boord toen het toestel opsteeg in het Egyptische vakantieoord Sharm-el-Sheikh, stellen Russische aanklagers volgens persbureau RIA zondag. De crew van Kogalimavia was onlangs nog medisch gekeurd. Bij die keuringen waren volgens persbureau Interfax geen problemen aan het licht gekomen.

Het passagiersvliegtuig brak al in de lucht in stukken. Dat meldt de directeur van het Russische intergouvernementaal luchtvaartcomité (MAK), Viktor Sorotsjenko, aldus de Russische persbureaus. Volgens hem is het echter nog te vroeg om conclusies te trekken over de oorzaken van de crash. "Het vliegtuig brak uiteen in de lucht en de brokstukken kwamen terecht op een grote oppervlakte van ongeveer 20 vierkante kilometer", aldus de expert.

Geen vluchten Kogalimavia met Airbus A321
De Russische luchtvaartautoriteiten hebben zondag volgens persbureau Interfax alle vluchten van de chartermaatschappij Kogalimavia (Metrojet) met vliegtuigen van het type Airbus A321 stilgelegd.

De Airbus A321 uit 1997 had al bijna 21.000 vluchten gemaakt. Het Russische vliegtuig daalde plotseling steil naar beneden en zou geen noodsignaal hebben uitgezonden. Het toestel zou technische problemen hebben gehad en kwam neer in een deel van de Sinaï waar jihadisten al jaren actief zijn.  De Russische minister van Transport, Maxim Sokolov, is met een team onderzoekers in Caïro aangekomen.

Familieleden van de inzittenden wachten op de luchthaven van Sint-Petersburg verontrust op meer nieuws.
EPA Familieleden van de inzittenden wachten op de luchthaven van Sint-Petersburg verontrust op meer nieuws.
EPA
Het neergestorte toestel in kwestie, hier op een archieffoto van 17 september 2015.
REUTERS Het neergestorte toestel in kwestie, hier op een archieffoto van 17 september 2015.
De Egyptische premier Sherif Ismaïl (uiterst links) bezoekt de crashsite.
REUTERS De Egyptische premier Sherif Ismaïl (uiterst links) bezoekt de crashsite.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.