Dit is Redouane Lakdim, de gijzelnemer die drie mensen doodde

Radouane Lakdim.
AFP Radouane Lakdim.
De terrorist die vandaag in de Zuid-Franse plaatsen Carcassonne en Trèbes drie mensen doodschoot voordat hij zelf werd gedood door veiligheidstroepen, is geïdentificeerd als Redouane Lakdim, een 25 -, of 26-jarige Marokkaanse inwoner van Carcassonne. 

De in 1992 geboren jihadist verklaarde namens terreurgroep Islamitische Staat te handelen. Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb stond hij niet bekend als een geradicaliseerde die op het punt stond om toe te slaan. Hij handelde volgens de minister alleen en was gekend voor kleinere misdrijven. 

De gedode gijzelnemer staat wel op een lijst van de veiligheidsdiensten met mogelijke geradicaliseerden. Volgens Franse media liep hij in 2016 een veroordeling op. Voor welk vergrijp is vooralsnog niet duidelijk. Hij riep al schietend de supermarkt binnen en riep daarbij islamitische leuzen. Hij uitte zich als een "soldaat van Islamitische Staat". Lakdim eiste de vrijlating van Salah Abdeslam, de mededader van de Parijse aanslagen van 2015  waarbij meer dan 130 mensen om het leven kwamen. In de supermarkt vielen twee doden. Eerder had hij al een automobilist vermoord en  joggende agenten beschoten.

De man zou actief zijn geweest op salafistische sociale media en zou in het verleden naar Syrië zijn gereisd. Hij woonde met zijn ouders en zussen in Carcassonne.  Volgens niet bevestigde bronnen zakten zij naar de supermarkt af en probeerden ze hun familielid tevergeefs ervan te overtuigen om zich over te geven. Speciale eenheden bestormden rond 14.30 uur de supermarkt. Lakdim werd dodelijk getroffen door politiekogels, een 45-jarige gendarme die toestemming van Lakdim had verkregen om de plaats in te nemen van andere gijzelaars liep eveneens schotwonden op. De gendarme had zijn telefoon aanstaan en hield zo de politiediensten op de hoogte.  Islamitische Staat heeft de acties van Lakdim opgeëist..

REUTERS
EPA
Een legerhelikoper vliegt over de gemeente Trebes, nabij de historische stad Carcassonne.
REUTERS Een legerhelikoper vliegt over de gemeente Trebes, nabij de historische stad Carcassonne.93 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • luc verriest

  En alweer een lid van de etnische groep waar een heel groot aandeel van de terroristen in ons land en omstreken uit komt, maar waarvan niet mag gezegd worden dat deze bevolkingsgroep een probleem heeft en is, anders zijn we stigmatiserend en racistisch.

 • Johannes Martens

  @chantal prez: de schutter van Las Vegas en Breivik... en met die paar gekken daarmee heb je het zowat gehad. Uit islamistische hoek zijn er honderden aanslagen gepleegd met wereldwijd duizenden slachtoffers sinds 9/11. Al je het verschil niet wil zien ben je stekeblind...

 • chantal prez

  Wel wel wel. Men is hier al de schutter van Las Vegas vorig jaar vergeten die er meer dan50 vermoorde met zijn wapens vanuit zijn hotelkamer,ook Breivik,de Noorse moordenaar die uit politieke gekte 90 linkse jongeren vermoorde in Noorwegen, of de maandelijkse school-shooters in de VS. Zijn dàt geen terroristen misschien?

 • Yves Van Rossem

  Voor mij is dit zelfs nog niet de naam "terrorist" waardig echter een doodgewone moordenaar.

 • MICHELINE GEVERS

  Het is steeds hetzelfde "dader stond bekend als geradicaliseerd". Waarom sluiten we die niet preventief op i.p.v. te wachten tot ze een aanslag plegen?