Dit gebeurt er met je profiel op sociale media als je sterft

thinkstock
De vraag is een tikje luguber, maar we zijn toch nieuwsgierig naar het antwoord: wat gebeurt er met je profielen op sociale media als je het loodje legt? Elite Daily zocht uit of je Facebook-, Instagram- en Twitteraccount postuum blijven voortbestaan, dan wel of ze in alle sereniteit virtueel begraven worden.

Voor je tastbare bezittingen heb je in het beste geval enkele erfgenamen voor ogen, maar wie heeft er recht op jouw online foto's, statusupdates en virtuele vriendschappen als je laatste adem is uitgeblazen? Dat hangt erg af van het sociale medium in kwestie, zo schrijft Elite Daily. Zij lijsten de verschillende opties op van een digitale erfenis.

Facebook

Facebook biedt 3 opties aan de nabestaanden van een overleden Facebookgebruiker.

- De eerste mogelijkheid bestaat er in op voorhand een contactpersoon aan te duiden die jouw account mag beheren na de dood. Hij kan berichten plaatsen na het overlijden, antwoorden op vriendschapsverzoeken, foto's veranderen en al jouw posts en bestanden archiveren.

- Een tweede optie is het maken van een herdenkingspagina. Een vriend of familielid kan je dood melden aan Facebook, waardoor je account 'bevroren' wordt en voor iedereen verstopt blijft. De pagina krijgt dan een label à la 'in memoriam'. Je huidige vrienden kunnen nog wel naar je pagina surfen en berichten achterlaten. 

- Ten derde kan je account volledig verwijderd worden, net zoals wanneer je jouw eigen profiel wist. Facebook houdt wel een archief bij van alle verwijderde profielen, maar je informatie wordt niet langer gedeeld met anderen.

Wie zelf wil beslissen wat er met zijn Gmail, Google Plus en Google Drive gebeurt na de dood, kan dat nu al aangeven bij de inactiviteitsvoorkeuren van Google.
thinkstock Wie zelf wil beslissen wat er met zijn Gmail, Google Plus en Google Drive gebeurt na de dood, kan dat nu al aangeven bij de inactiviteitsvoorkeuren van Google.

Twitter

De regels van Twitter zijn vergelijkbaar met die van Facebook. Je persoonlijke informatie wordt met niemand gedeeld na je dood, maar je nabestaanden kunnen het account laten verwijderen als ze jouw overlijden melden aan Twitter. Je kan ook een aanvraag indienen om bepaalde berichten te verwijderen, zonder het hele account weg te gooien. Verder biedt Twitter geen andere opties.

Instagram

- Net als bij Facebook kan je van een Instagramprofiel een herdenkingspagina laten maken, wat meteen ook inhoudt dat er niets meer aan het acoount gewijzigd kan worden. Instagram laat nooit andere gebruikers toe om in te loggen op je account na de dood. De posts blijven onveranderd en zichtbaar voor de volgers van de persoon in kwestie.

- Naaste familieleden kunnen het account ook laten verwijderen, als ze kunnen bewijzen dat ze familie zijn van de overledene. Daarvoor vraagt Instagram een geboorte- en sterftebewijs van de overledene, en ook een bewijs dat je een een naast familielid of erfgenaam bent van de persoon die gestorven is.

Instagram laat nooit andere gebruikers toe om in te loggen op je account na je overlijden.
thinkstock Instagram laat nooit andere gebruikers toe om in te loggen op je account na je overlijden.

Google

Google is waarschijnlijk nog de moeilijkste van alle online profielen om vat op te krijgen na een overlijden. Gmail, YouTube, Google +, Google Drive en Picasa behoren allemaal tot Google en wie een telefoon met Android gebruikt, heeft nog heel wat andere diensten die aan het bedrijf gekoppeld zijn. 

Net zoals Facebook houdt Google permanent een archief bij met al jouw informatie, waar je geliefden nooit allemaal bij kunnen. Wel kan je verschillende aanvragen indienen via de inactiviteitsvoorkeuren van Google om bepaalde diensten te activeren of te verwijderen van een overleden naaste. Elke aanvraag wordt geval per geval bekeken, wat kan gaan van het wissen of doorsturen van mailverkeer naar het verwijderen van een "+1" op Google Plus. Je kan er ook nu al zelf aangeven wat er met jouw account moet gebeuren na je dood.