Directeur rampmijn: "Nalatigheid niet aan de basis van ongeval"

REUTERS
De privémaatschappij die de koolmijn in Soma, in het westen van Turkije, uitbaat, ontkent dat "nalatigheid" van haar kant aan de basis lag van het mijnongeval dat aan 284 mensen het leven heeft gekost. Dat heeft Akin Celik, directeur van Soma Kömür Isletmeleri, vandaag duidelijk gemaakt tijdens een persconferentie. Volgens de directeur ligt wellicht een stofexplosie aan de basis van het drama. Een stofexplosie is een snelle verbranding van stofdeeltjes in de lucht die zich voordoet in een afgesloten omgeving.

De veronderstelling dat een kortsluiting aan een transformatorpaneel in de mijn het ongeval veroorzaakte, werd verworpen door Ramazan Dogru, een andere topman van het bedrijf. Sinds het begin van het ongeval gold dat nochtans als de meest waarschijnlijke verklaring voor het ongeval. "Het heeft niets te maken met een transformator", zegt hij. De exacte oorzaak van de tragedie zal worden bekendgemaakt van zodra alle gegevens verzameld zijn, verklaarde hij voorts.

Het bedrijf wordt er in de Turkse media van beschuldigd in grote mate verantwoordelijk te zijn voor het ongeluk, omdat het de winstcijfers zou laten primeren op de veiligheid van de mijnwerkers.

Het ongeluk in de koolmijn kostte al aan minstens 284 mensen het leven. Volgens minister van Energie Taner Yildiz zitten nog "maximaal achttien mensen" vast. Er wordt aangenomen dat ook zij overleden zijn.

Rouwregister
In Gent hebben burgemeester Daniël Termont en leden van het schepencollege deze voormiddag een rouwregister geopend voor de slachtoffers. In Gent wonen meer dan 15.000 mensen van Turkse afkomst. "We openen een rouwregister omdat er een zeer grote Turkse gemeenschap in Gent woont en omdat bij het verschrikkelijk drama 300 mensen het leven lieten", motiveert Termont. "We willen de Turkse gemeenschap en iedereen die zijn medeleven wil betuigen de kans geven om dat ook te doen.

Gisteren openden de voormalige mijngemeenten Houthalen-Helchteren en Beringen al een rouwregister. Ook daar worden steunacties voorbereid.