DiCaprio verwikkeld in fraudeschandaal

'WOLF OF WALL STREET'-ACTEUR KREEG 100 MILJOEN GESTOLEN GELD

AP
Acteur Leonardo DiCaprio is verwikkeld in een gigantisch fraudeschandaal. De acteur kreeg voor de financiering van zijn film 'The Wolf of Wall Street' 100 miljoen dollar - gestolen geld, zo blijkt nu. Hij trok de aandacht van de FBI tijdens een avondje uit met enkele van zijn investeerders. "Leo vergokte 1,5 miljoen op kosten van die mannen. In één dag."

'Hollywood Actor 1' wordt hij genoemd in het lijvige FBI-dossier, en intussen werd hij al meermaals ondervraagd. Sinds Leonardo DiCaprio 100 miljoen dollar van het investeringsfonds 1MDB kreeg toegeschoven om de financiering van 'The Wolf of Wall Street' te vervolledigen - een film die mee door zijn productiehuis Appian Way is gemaakt - zit de acteur in het vizier van de Amerikaanse onderzoekers.

RV

Avondje roulette

Nu blijkt immers dat het geld, bezorgd door Riza Aziz - de stiefzoon van de Maleisische premier - rechtstreeks uit een 'Nationaal Fonds voor Maleisische Ontwikkeling' werd gesluisd. Meer zelfs, Aziz - die dikke maatjes is met de filmster - ontvreemdde via allerlei fraude en witwaspraktijken liefst 4 miljard uit het fonds. Daarvan ging 100 miljoen naar DiCaprio. Ook de stichting die als vehikel dient voor DiCaprio's milieu-activisme, zou flink wat dollars ontvangen hebben. Met het overige geld kocht Aziz onder meer een Van Gogh, twee Monets, villa's in Los Angeles en New York en een hotel.

Aanvankelijk werd DiCaprio niet meteen iets ten laste gelegd, maar een avondje roulette plaatste de zaak in een ander daglicht. Zo bleek de 41-jarige acteur zich uitstekend vermaakt te hebben met Aziz en de zakenman Jho Low. Niets mis mee, ware het niet dat Leo - in de stijl van zijn Wall Street-personage Jordan Belfort - in één dag voor 1,5 miljoen dollar (1,3 miljoen euro) vergokte met de bankkaart van Low. Bovendien kreeg hij van diezelfde man ook verschillende 'cadeautjes', waaronder het Oscarbeeldje dat Marlon Brando kreeg voor zijn vertolking in 'On The Waterfront'. Een hebbeding dat Low op de kop tikte voor 600.000 dollar.

Of Leonardo veel te vrezen heeft, wordt momenteel onderzocht, maar zijn Maleisische vriendenclubje bestaat alvast niet uit doetjes. Zo liet de stiefvader van Aziz zijn politieke tegenstander onlangs nog in de gevangenis gooien wegens 'sodomie'. Niet meteen gezellige jongens, dus.