Deze zaden & pitten zijn the next trendy thing

Shutterstock
Enkele jaren geleden doken zaden en pitten enkel op in je salade of op je meergranenbrood, maar nu zijn ze ineens overal. Bij deze: de vijf populairste zaden en pitten van dit moment... en waar je ze vooral zult tegenkomen.

Zonnebloempitten
Deze pitten scoren al langer goed. Top óp brood, ín brood, in salades en je ontbijtkom. Op z'n best lichtjes geroosterd.
Tip: koop je zonnebloempitten zo en rooster ze zelf, al dan niet in combinatie met granen, andere zaden en pitten, ... en maak zo je eigen granola ha!  

Lijnzaad
Onbekend is onbemind, en dat geldt dubbel en dik voor lijnzaad. Lijnzaadolie is al langer ingeburgerd in onze keukens, maar lijnzaad an sich vooralsnog niet. En dat is jammer, want het is een zalig zaadje met een milde, nootachtige smaak. Meng een lepel gebroken lijnzaad doorheen je yoghurt, smoothie, roerei of brooddeeg en geniet van de verrassende smaak.  

Sesamzaad
Klein wit of zwart (!) zaadje dat onmisbaar is in vele keukens, waaronder de Aziatische en die van het Midden-Oosten. Je vindt het zaadje niet alleen terug op brood en koekjes, maar ook in tahin: een onmisbaar ingrediënt in Perzische dips zoals baba ghanoush en hummus. Zorgt ook voor extra crunch en kleur bij geroosterde groenten, vlees en vis (zoals sushi).  

Maanzaad
In Polen wordt dit ieniemienie zaadje met een blauwgrijze kleur vooral als versiering van brood en koekjes gebruikt, maar ook in salades of vinaigrettes kun je deze zaden makkelijk verwerken voor een toffe nootachtige nasmaak. Maanzaad is niet te verwarren met chiazaad: nog zo'n populair zaad, dat je vooral kent van de kleurrijke chiapudding die geregeld je favoriete social media kleurt.  

Quinoa
Eigenlijk is dit geen zaad noch een pit, maar een pseudograan. Quinoa is op korte tijd erg populair geworden. Geniet er gekookt, geroosterd of gepoft van. Top in een salade of je dagelijkse potje yoghurt. Over yoghurt gesproken ...

Activia Granen

Het Danone Activia Granen-assortiment combineert yoghurt met een subtiel evenwicht van granen en andere verrassende ingrediënten, een lekkere combinatie dus! Naast de 2 vertrouwde smaken, Müesli en Granen, zijn er in het assortiment (in 4-packs) nu ook nog twee nieuwe smaken bij: Hazelnoot-Quinoa en Walnoot-Maanzaad.

Danone