Deze video legt haarfijn uit waarom het zo belangrijk is dat iedereen zich aan de maatregelen houdt

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Waarom is het nu zo belangrijk dat wie kan, thuisblijft? Het is een vraag die veel mensen zich stellen. Freek Braeckman legt het uit bij VTM Nieuws. 

Ons gevoel begrijpt niet goed waarom virologen ons al dagen waarschuwen om afstand te houden. Freek probeerde het in VTM Nieuws begrijpelijk te maken met een simulatie van het fictieve dorp Fictievegem. Dat dorp heeft tweehonderd inwoners, waarvan er één het coronavirus heeft meegenomen van op vakantie. Binnen de kortste keren wordt iedereen ziek.

Doordat het enige ziekenhuis in Fictievegem niet iedereen kan opvangen, wordt er quarantaine ingeroepen. Hierdoor moeten bewoners binnen blijven en elkaar mijden, maar ook dat is niet waterdicht. Wanneer één iemand toch contact heeft met een andere persoon, zal het virus zich verder kunnen verspreiden. 

Het afstand van elkaar houden is daarom het belangrijkste wat je kan doen om te voorkomen dat het virus zich kan verspreiden. Enkel wanneer je echt buiten moet komen, verplaats je je, waardoor er veel minder snel veel mensen tegelijkertijd ziek worden. Hierdoor kan het ziekenhuis van Fictievegem de besmette patiënten veel beter opvangen. 

UITGELEGD. Hoe kunnen we Covid-19 afremmen?
VTM NIEUWS UITGELEGD. Hoe kunnen we Covid-19 afremmen?