Deze toprestaurants winnen de Gouden Goesting

Het ultieme oordeel van Sven Ornelis

Greetje Van Buggenhout
Ieder jaar gaat Goesting Magazine in Antwerpen, Vlaams-Brabant, West- en Oost-Vlaanderen op zoek naar het beste restaurant. Foodie Sven Ornelis bezocht de finalisten die de Goesting-lezers kozen en kroonde de winnaars. Zij slepen de begeerde Gouden Goesting in de wacht! Volg Goesting op Facebook voor meer smakelijke nieuwtjes.

Gouden Goesting West-Vlaanderen: Table D'Amis

In Kortrijk ligt de dekenij, een prachtig pand dat in een vorig leven nog de locatie was waar Claudio Dell'Anno in het VTM-programma Mijn Restaurant! achter de potten stond. Sinds een half jaar is het de thuisbasis van Table d'Amis, het restaurant van sterrenchef Matthieu Beudaert, een grote foodie die de beste restaurants in de hele wereld lijkt te kennen. De keuken die hij serveert is dan ook ontzettend up-to-date: heel creatief maar toch niet over de top. Mooie bordjes met uitgepuurde smaken.

Mooie bordjes met uitgepuurde smaken.

Sven Ornelis
Steven Richardson

We beginnen met enkele mooie hapjes bij de champagne: gazpacho van tomaat met wortelgastique en oester uit de baai van Saint-Vaast met champagnesaus. Allebei perfect op smaak. Ik ben vooral gecharmeerd door de carpaccio van champignon de Paris met trompette de la mort en oude brokkel. Eenvoudig, maar erg lekker.

Frisse, eigentijdse variaties op klassiekers.

Sven Ornelis

Wat volgt is een prachtige tartaar van Galicisch kalfsvlees met gedroogde aromaten en een klassieker uit de keuken van Beudaert: de potagie van ui met tijm en oude geuze, met een crème van brique de flandres. Daarmee kun je mij dus gelukkig maken, met een frisse eigentijdse variatie op een klassieker uit de keuken: uiensoep. Ook de schelvis en noordzeekrab met bloemkool, strandkrabjus en vadouvan is een mooi gerecht, net als de uitstekende wagyubeef uit Tilleul met de compote van pompoenpitten en miso. Allemaal zeer gestileerd, lekker en goed bedacht.

Steven Richardson
Steven Richardson

Het absolute toppertje is toch het extra gerechtje na de hoofdschotel: een potje ossenstaart met aardappelmousseline en gedroogde pickles. Wow. Ik hou van zo'n ouderwetse gulle smaak en de hedendaagse touche van gedroogde pickles geeft het gerechtje een lekkere crunch. Het dessert van boter en melk is dan weer gewaagder, maar zeker geslaagd, en de chocoladetaart Table d'Amis met gebrande ui en koffie vult zeer gul de laatste gaatjes in de al goed gevulde maag. Pure verwennerij, deze Table d'Amis.
Table D'Amis, Sint-Maartenskerkhof 8, 8500 Kortrijk.
www.tabledamis.be

Pure verwennerij, deze Table d'Amis.

Sven Ornelis

Gouden Goesting Oost-Vlaanderen: Vrijmoed

Michaël Vrijmoed was jarenlang de rechterhand van Peter Goossens. Nu baat hij Vrijmoed uit in Gent, een fantastisch restaurant met vriendelijk toppersoneel (zowel de maître als de sommelier herken ik van bezoekjes aan Oud Sluis) in een mooi herenhuis met een eigentijdse inrichting. Vrijmoed heeft vandaag één ster, maar afgaande op wat wij voorgeschoteld krijgen, kan de tweede niet lang op zich laten wachten.

Die tweede ster zal niet lang op zich laten wachten.

Sven Ornelis
Steven Richardson

Al van bij de hapjes zit de balans tussen zuren en bitters, smeuïge en krokante structuren perfect. Het eerste voorgerechtje - drie verschillende bereidingen rond noordzeekrab - is een schot in de roos. De bisque in het kopje is perfect, de krab met zeewier heeft een heerlijke Aziatische toets en de kroepoek is krokant en rijk van smaak. Daarna komt een samenspel van rode biet, foie gras, gerookte paling en ijs van aardpeer. Het volgende gerecht zou evengoed een hoofdrol kunnen spelen in het vegetarische menu dat hier ook wordt geserveerd: jonge prei met Leopolddruiven en zwarte look. Grote klasse.

De balans tussen zuren en bitters, smeuïge en krokante structuren zit perfect

Sven Ornelis
Steven Richardson

Daarna volgt het 'Duke of Berkshire'-varken met avocado en sjalot in twee bereidingen. Vooral die met quinoa is een schot in de roos. Daarna komt een prachtig kaasgerechtje. Waarom doen chefs dat niet vaker: een prima geaffineerde kaas een lekkere frisse, zure, krokante of zoete garnituur geven, en er een apart gerecht van maken? Het is een moderne manier om ook van het stukje kaas na de maaltijd iets speciaals te maken. 

En dan volgen er nog twee zoete dessertjes, waarvan dat met de witte chocolade, appel en zuring een verpletterende indruk maakt. Elk gerecht wordt begeleid door een prima gekozen, verrassend wijntje. Wat ik hier proef, is hele grote klasse. De Gouden Goesting voor Oost-Vlaanderen mag Vrijmoed met trots op zijn schouw zetten. Hij zit meer dan op kruissnelheid!
Vrijmoed, Vlaanderenstraat 22, 9000 Gent.
www.vrijmoed.be.

Steven Richardson

Gouden Goesting Antwerpen: Grand Café De Rooden Hoed

De inrichting van het historische pand van Grand Café De Rooden Hoed in het centrum van Antwerpen doet denken aan de grand cafés die je in Parijs kunt vinden, luxebrasserieën waar het heerlijk toeven is. Hier moeten ze niet scoren met al te fancy gerechtjes. Eerlijke bistronomie in de Grand Café-stijl is vandaag weer helemaal hip. Hier draait het om lekkere klassiekers zonder poespas.

Hier draait het om lekkere klassiekers zonder poespas.

Sven Ornelis
Greetje Van Buggenhout

Voor mossel- en kreeftbereidingen ben je hier aan het juiste adres. De schotel met fruits de mer is een aanrader, en simpelere maar o zo smakelijke gerechten als moules parquées, garnaalkroketjes, escargots, en de luxueuze Pommes Moscovite en de tartaar Moscovite zijn ook absoluut niet te versmaden. Dat laatste krijgen wij in een hapje, en dat blijkt een mooi begin van een smakelijke maaltijd. De zwezeriken met een lekker biersausje en puree met graantjesmosterd zijn rijk van smaak en de portie is ook heel gul. En als je je echt wil laten verwennen: eigenaar Cas komt zelf de beste sabayon met een speciaal streekbiertje opkloppen op een vuurtje aan je tafel. Dat soort klassieke showcooking, daarvoor komen de trouwe klanten graag naar dit plezierige topadres.

Slim en goed dat men hier zo trots is op de eigen roots

Sven Ornelis

Wat te drinken bij al dat lekkers? Cas is een echte biersommelier, die het plezierig vindt om de betere aangepaste streekbieren te selecteren bij de maaltijd. De Triple d'Anvers is een mooie ontdekking en de Dame Jeanne, 'Brut d'Anvers', een lekker champagnebier, gaat er ook vlotjes in. Slim en goed dat men hier zo trots is op de eigen roots, ik weet wel zeker dat de Sinjoren dat ook zwaar kunnen waarderen.
Grand Café De Rooden Hoed, Oude Koorn­markt 25, Antwerpen.
www.deroodenhoed.be.

Gouden Goesting Vlaams-Brabant: Silo's

Overal ter wereld zie je nu al enkele jaren een opvallende trend die ik wil toejuichen: de bistronomie. Er hoeft dan ook niet altijd met de duurste luxeproducten uitgepakt worden. Er is niks mis met klassiekers als vol-au-vent of een goed garnaalkroketje, als ze maar met de grootste zorg bereid worden. Dat heeft Danny Vanderschueren, ex-uitbater van het Mechelse eensterrenrestaurant Folliez, goed begrepen.

Steven Richardson

Hij opende Silo's in een indrukwekkend pand in Boortmeerbeek: een gigantische ruimte onder een paar grote silo's. Het interieur zou je zo naar een loftgebouw in de trendy voorsteden van New York kunnen verplaatsen, en ook daar zou het hoge ogen gooien. En het is dan nog eens een grote zaak ook, die bijna altijd vol zit. 1.100 maaltijden worden er elke week bij Silo's geserveerd, en dan zou je kunnen vrezen voor bandwerk, maar niets daarvan. Alle gerechten worden met heel veel zorg bereid en knap geserveerd zonder al te veel liflafjes.

Het interieur zou je zo naar een loftgebouw in de trendy voorsteden van New York kunnen verplaatsen

Sven Ornelis

We krijgen eerst wat Secreto N07 voorgeschoteld, prachtig gedroogd vlees, nadien een stukje uitstekende mousse van bosduif met een stukje kropsla en verse vijg. De garnaalkroketjes nadien zijn de beste die ik in jaren heb gegeten, smeuïg binnen, mét garnaaltjes en een heerlijk krokant korstje. En dan is er de vol-au-vent, die je hier zowel met prima frietjes als met aardappeltjes kunt krijgen. Het is al van mijn kindertijd bij m'n meme Julia geleden dat ik zo'n lekkere vol-au-vent heb gegeten, maar zij was dan ook de beste chef ter wereld.

Steven Richardson
Steven Richardson

Bij dat alles serveert Danny uitstekende wijnen, die hij uit de prachtige glazen wijnkelder middenin de zaal plukt. Niet voor niks werd hij een aantal jaren geleden uitgeroepen tot beste sommelier van het land. Afsluiten kun je best met de dame blanche van het huis, met vanille-ijs dat vers gedraaid is en zo ook geserveerd wordt, nog voor het een diepvriezer heeft gezien. Het woord 'perfectie' is hiervoor uitgevonden, en dat zegt iemand die zelden dessert neemt. Oprecht: Silo's is de revelatie van het jaar. Bitsronomie naar mijn hart, gul geserveerd tegen een schappelijke prijs in een interieur dat ook de mooiste prijzen verdient.
Silo's, Leuvensesteenweg 350, 3190 Boortmeerbeek.
www.silos.be.

Silo's is de revelatie van het jaar

Sven OrnelisReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.