Deze gezellige bakrecepten moet je proberen!

Kerrygold
Picture this: het is koud buiten, het regent en je hebt enkele uurtjes vrij. Wat is er leuker dan de keuken in te duiken om te bakken en je huisgenoten enkele uurtjes later te verrassen met  de perfecte taart, cake of koekjes? Deze gezellige bakrecepten moet je proberen op ...

Woensdagnamiddag

Citroencake-vierkantjes
Stap 1: Verwarm de oven voor op 160°C. Leg bakpapier in een bakvorm (23 x 30 cm). Zeef 250 gram zelfrijzende bloem, 1 kleine lepel bakpoeder en 225 gram suiker boven een grote kom. Meng alles goed. Maak een kuiltje in het midden en doe er 225 gram boter, 4 eieren, zeste van 2 biocitroenen en 3 eetlepels melk in. Mix met een handmixer gedurende 2 à 3 minuten tot je een smeuïg deegmengsel krijgt.
Stap 2: Doe het deeg met een spatel in de bakvorm. Verdeel het deeg gelijkmatig over de bakvorm. Zet de bakvorm in de oven en bak gedurende 30 à 35 minuten tot de cake gerezen en bovenaan goudbruin is. Haal de bakvorm uit de oven en laat de cake afkoelen in de bakvorm gedurende 5 minuten. Haal daarna de cake uit de bakvorm en laat volledig afkoelen op een koud rooster.
Stap 3: Maak het citroenglazuur. Zeef 200 gram bloemsuiker boven een kom. Voeg zeste en sap van 1 biocitroen toe en mix tot je een lopend glazuur hebt. Smeer het glazuur over de volledig afgekoelde citroencake. Laat het glazuur hard worden gedurende 1 uur en snijd de cake dan in 24 vierkantjes.


Kerrygold

Zaterdagnamiddag

Ierse frambozenscones
Stap 1: Verwarm de oven voor op 220 °C en bestuif een grote bakplaat met bloem. Meng 500 gram zelfrijzende bloem en 2 kleine lepels bakpoeder in een grote kom. Kneed 120 gram  boter door tot het mengsel op grove broodkruimels lijkt. Meng vervolgens 120 gram suiker door de kruimels.
Stap 2: Klop 2 eieren en 6 eetlepels melk op in een maatbeker tot ze vermengd zijn. Giet bij het kruimelmengsel en meng tot een grof deeg verkregen wordt. Meng 100 gram frambozen door het deeg en kneed opnieuw.
Stap 3: Bestuif een werkvlak met een beetje bloem. Rol het deeg met de deegrol uit tot een dikte van 2,5 cm. Snijd met een kookring van 7,5 cm de scones uit en leg ze op de bakplaat. Vorm opnieuw een bol van het resterende deeg, rol dit opnieuw uit en herhaal het proces tot al het deeg op is. Smeer elke scone in met wat melk en strooi er wat suiker overheen. Zet de scones in het midden van de oven en bak ze 12 tot 14 minuten tot ze opgekomen en goudbruin zijn. Ideaal bij de "High Tea"!

Kerrygold

Zondagochtend

Pannenkoekjes met vanilleboter
Stap 1: Meng 250 gram bloem, 75 g suiker en 1 kleine lepel bicarbonaat in een kom. Maak een kuiltje in het midden, giet er 3 lichtgeklutste eieren in en meng. Voeg vervolgens 30 gram gesmolten boter en 5 dl karnemelk toe. Meng opnieuw. Laat het beslag 45 minuten rusten op kamertemperatuur.
Stap 2: Laat 75 gram boter op kamertemperatuur komen. Snij 2 vanillestokjes in de lengte doormidden en schraap er de zaadjes uit met een mespunt. Meng 40 g suiker met de malse boter en de vanillezaadjes. Leg de vanilleboter op huishoudfolie en rol er een worst van. Laat opstijven in de koelkast.
Stap 3: Giet een kleine pollepel beslag in een pan. Laat de pancake bakken tot er zich belletjes vormen vooraleer je hem omdraait. Laat de andere kant nog even bakken en leg de pancake op een bord. Herhaal dit tot al het beslag op is. Dien de pancakes warm op met een klontje vanilleboter en een scheutje ahornsiroop.

Zin in nog meer comfortfood? De volgende gerechten staan in onze comfortfoodtop 3.