Deze drie Amerikaanse verkiezingvoorspellers zaten altijd goed, maar deze keer zijn ze verdeeld

rv/Google
De vooraanstaande verkiezingsonderzoekers Larry Sabato en Nate Silver voorspelden in 2008 dat Barack Obama de eerste zwarte Amerikaanse president zou worden. Vier jaar later wisten ze dat Obama herverkozen zou worden. Vandaag voorspellen ze een ruime overwinning voor Clinton. Maar professor Allan Lichtman, die sinds 1984 de resultaten van alle presidentsverkiezingen correct heeft voorspeld, ziet het anders. Hij voorspelt een stunt van Donald Trump. Wie van de drie zal voor het eerst in zijn carrière fout zitten?

"Trump wint"

Ronald Reagan, Bill Clinton, George Bush Jr., Barack Obama, allemaal voorspelde Allan J. Lichtman dat ze zouden winnen. En in 2000 voorspelde hij dat Al Gore de 'popular vote' zou winnen. De geschiedenisprofessor aan de American University, dokterde een systeem uit om elke presidentsverkiezing te voorspellen. In zijn boek 'Predicting the Next President: The Keys to the White House 2016' legt Lichtman uit hoe 13 'sleutels' bepalen wie de verkiezingen zal winnen.

Nog voor de FBI het onderzoek naar de e-mails van Hillary Clinton heropende, was het voor Lichtman duidelijk: Trump wordt de nieuwe president.

Donald Trump en Hillary Clinton maken het elkaar niet zozeer moeilijk, maar gooien vooral hun eigen ruiten in. Trump kreeg de wind van voren door tal van verhalen over seksisme en ongewenste intimiteiten en het e-mailschandaal blijft Clinton maar achtervolgen. Toch verschilt er volgens Lichtman niets met de vorige verkiezingen: zijn systeem bepaalt de winnaar en dat is Donald Trump.

Allan J. Lichtman
rv Allan J. Lichtman

Het systeem van Lichtman

De 13 sleutels naar het Witte Huis zijn 13 waar/onwaar-beweringen. De 13 beweringen beoordelen de sterktes en de resultaten van de partij die momenteel de president aflevert, dat zijn nu de Democraten. Als een bewering 'waar' wordt bevonden, dan is dat in het voordeel van de Democraten. Een 'onwaar' statement is goed nieuws voor de Republikeinen.

Als er voor de Democratische kandidaat, Clinton dus, zes of meer beweringen onwaar zijn, dan verliest zij de verkiezingen. En momenteel staat Clinton op zes onwaarheden.

Tot voor kort stond Clinton nog op 5 onwaarheden, maar de libertaire kandidaat Gary Johnson heeft roet in het eten gestrooid voor de Democraten. Johnson rondde in de peilingen de kaap van vijf procent, waardoor nu ook de vierde bewering fout wordt bevonden. En dat was nog vóór de recente ontwikkelingen in het e-mailschandaal.

"Clinton wint"

Sinds Larry Sabato, politiek analist aan de Universiteit van Virginia, met zijn berekeningen begon in maart, kwam Hillary Clinton altijd als winnaar uit de bus. In zijn zeventiende analyse voorspelt hij dat Clinton uitkomt op maximaal 322 kiesmannen. Dat is veel meer dan de 270 die nodig zijn in het Electoral College om president te worden. Trump zou slechts 216 kiesmannen achter zich krijgen.  

Net als Lichtman voorspelde Sabato zowel in 2008 als in 2012 dat Obama zou winnen. Maar vier jaar geleden misrekende hij zich enigszins. Toen voorspelde Sabato dat Obama 290 kiesmannen achter zich zou krijgen. Het werden er 42 meer.

Florida, met 29 kiesmannen de grootste 'swingstate', zal een doorslaggevende rol spelen volgens Sabato. "Als Clinton de staat wint met een verschil van twee tot drie procentpunten en ze er snel tot winnaar wordt uitgeroepen, dan wordt het moeilijk een route te vinden voor een Trump-overwinning", aldus Sabato in zijn analyse.

Larry Sabato
rv Larry Sabato

Peilingexpert Nate Silver van de Five Thirthy Eight-site heeft ook een palmares om U tegen te zeggen. In 2012 voorspelde hij precies wie de winnaar was in alle vijftig staten. In 2008 had hij 49 staten goed. Silver voorspelt dat Clinton vannacht zal winnen met een verschil van 3,5 procentpunt. "Hillary Clinton heeft een kans van 70 procent om de verkiezingen te winnen."  

Als Trump wil winnen, dan moet hij volgens Silver in Florida, North Carolina en Nevada winnen. "Daar zal hij niet in slagen."

Wie moet vanaf vannacht met een smet op zijn palmares verder? Wordt het Lichtman, die al 32 jaar foutloos is? Of toch Larry Sabato en Nate Silver, die als absolute autoriteiten worden beschouwd.

Nate Silver
Google Nate Silver


Video