Een Solvay-vesting in het Franse Chalampe in het oosten van het land.
Volledig scherm
Een Solvay-vesting in het Franse Chalampe in het oosten van het land. © AFP

Deze Belgen schuilen in belastingparadijzen: de Solvay-families, oud-VRT-baas Lembrechts en oud-CEO van Dexia

PANDORA PAPERSMeerdere Solvay-families hebben een kluwen van postbusconstructies opgezet in de beruchtste belastingparadijzen, zoals Panama en de Britse Maagdeneilanden. Ze hebben daar hun aandelen in de beursgenoteerde chemiegroep Solvay geparkeerd. Dat blijkt uit de Pandora Papers, zo schrijven De Tijd en Le Soir die samen met Knack meewerkten aan het internationale onderzoek. Daarnaast duiken ook oud-CEO van Dexia Wouter Devriendt en oud-VRT-baas Paul Lembrechts op in het dossier.

 1. Geldexpert Paul D’Hoore over ‘Pandora Papers’: “Belastingen ontwijken in buitenland was ‘nationale sport’, nu alleen nog voor grootste vermogens”

  Geldexpert Paul D’Hoore over ‘Pandora Papers’: “Belastin­gen ontwijken in buitenland was ‘nationale sport’, nu alleen nog voor grootste vermogens”

  Ondanks alle maatregelen om constructies in belastingparadijzen tegen te gaan, blijven Belgen die gebruiken. Dat blijkt ook uit de ‘Pandora Papers’, waarin sprake is van 1.200 Belgen met fiscale constructies in belastingparadijzen. “Er bestaat een heel legioen van fiscale adviseurs die als absolute opdracht hebben om mensen te helpen zo weinig mogelijk belastingen te betalen op een legale manier", zegt geldexpert Paul D’Hoore bij VTM Nieuws.
 2. Ook Belgische fiscus kijkt na Pandora Papers met argusogen naar ontduiking via belastingparadijzen. “Ik zou zelfs ‘groten der aarde’ offshoreconstructie niet meer aanbevelen”
  PREMIUM

  Ook Belgische fiscus kijkt na Pandora Papers met argusogen naar ontduiking via belasting­pa­ra­dij­zen. “Ik zou zelfs ‘groten der aarde’ offshore­con­struc­tie niet meer aanbevelen”

  De ruim 1.200 betrokken Belgen zijn gewaarschuwd: de Belgische fiscus zal de Pandora Papers op de voet volgen en stappen ondernemen waar nodig. “Belastingen ontduiken via offshoreconstructies in belastingparadijzen is fraude, daar valt niet over te discussiëren”, zegt minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Hoe zet je zo’n constructie op? Wie komt in aanmerking? En wanneer is ze interessant?