Deze Belgen schuilen in belastingparadijzen: de Solvay-families, oud-VRT-baas Lembrechts en oud-CEO van Dexia
PANDORA PAPERSMeerdere Solvay-families hebben een kluwen van postbusconstructies opgezet in de beruchtste belastingparadijzen, zoals Panama en de Britse Maagdeneilanden. Ze hebben daar hun aandelen in de beursgenoteerde chemiegroep Solvay geparkeerd. Dat blijkt uit de Pandora Papers, zo schrijven De Tijd en Le Soir die samen met Knack meewerkten aan het internationale onderzoek. Daarnaast duiken ook oud-CEO van Dexia Wouter Devriendt en oud-VRT-baas Paul Lembrechts op in het dossier.
De (adellijke) Solvay-families die opduiken in de Pandora Papers, zoals Aubertin, de Laguiche en de Wangen de Geroldseck Aux Vosges, zijn allemaal nazaten van de broers Alfred en Ernest Solvay. Sommige familieleden die betrokken waren bij de constructies in belastingparadijzen bekleedden vroeger hoge functies in de chemiegroep.
Ze hebben samen honderdduizenden Solvay-aandelen, die tientallen miljoenen euro's waard zijn, ondergebracht in een reeks postbusvennootschappen op de Britse Maagdeneilanden. Daar betaal je onder andere geen belastingen op de dividenden die er toestromen, terwijl je in ons land 30 procent roerende voorheffing betaalt.
“Uit gelekte verslagen blijkt dat ze dat doen om enerzijds hun vermogen te verbergen en anderzijds belastingen te ontwijken. We spreken over heel veel geld, over tientallen miljoenen euro’s. Eén postbusvennootschap op de Maagdeneilanden bleek een investeringsportefeuille te hebben van 120 miljoen euro", legt De Tijd-journalist Lars Bové uit aan HLN LIVE.
Trusts en foundations in verschillende landen
De families plaatsten boven die constructies op de Maagdeneilanden ook nog 'trusts' en 'foundations' in andere oorden, zoals Liechtenstein, Nieuw-Zeeland, Panama en Singapore. Ze schoven tussen de constructies naargelang de regels veranderden naar andere oorden die nog meer waterdichte geheimhouding boden en fiscaal nog voordeliger waren. Hoewel de families ontkennen dat de constructies om fiscale redenen zouden zijn opgezet, blijkt dat wel uit de gelekte documenten. De recentste documenten die zijn gelekt over de Solvay-families dateren van 2019.
De Pandora Papers leggen ook bloot hoe doorheen de jaren façades zijn opgeworpen. In de gelekte documenten staat te lezen hoe de Solvay-families er achter de schermen op hamerden dat de postbusconstructies niet zouden opduiken op het register tijdens de algemene vergaderingen van Solvay. Bovendien is creatief omgesprongen met de locaties van de constructies die wel werden aangegeven.
“Symbooldossier”
Daarnaast duikt ook oud-VRT-baas Paul Lembrechts op in het dossier. Samen met Wouter Devriendt, tot eind 2019 de CEO van restbank Dexia, bezit hij al elf jaar aandelen van een postbusvennootschap op de Britse Maagdeneilanden, dus ook op het moment dat hij van maart 2016 tot januari 2020 de CEO was van de openbare omroep.
“Paul Lembrechts is hooguit een symbolisch dossier”, aldus Bové nog. “Hij heeft zelf geen constructie opgezet, maar is er wel ingestapt met een klein bedrag aan aandelen, zo’n 20.000 euro. Het is een constructie die jaren geleden is opgezet door een Nederlander die in Afrika safariparken bezit en op een gegeven moment aan de bankenwereld gevraagd heeft om aandelen te kopen. Het gaat hier niet om de miljoenen van de Solvay-families”, besluit Bové.
Nog enkele namen uit de Belgische bankwereld, zoals ex-Petercam-CEO Xavier Van Campenhout, nu bestuurder bij de Stichting Koning Paola, worden vermeld. Ook KBC-bestuurder Theo Roussis was nog zeker tot eind 2013 betrokken bij een constructie op de Maagdeneilanden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
Zit je knikkebollend aan je bureau? Deze drie gadgets geven je instant energie
Zit je vaak knikkebollend aan je bureau? Kunnen je energielevels een serieuze boost gebruiken, zeker tijdens deze korte, donkere dagen? Je bent niet alleen. HLN Shop ging op zoek naar drie hulpmiddelen die je energieker door het leven helpen... dankzij licht. -
Jobat
Wil je 100 euro netto meer verdienen? Dan moet je op deze bruto loonsverhoging rekenen
Een loonsverhoging ziet er misschien mooi uit op papier, maar kan bij de eerstvolgende loonfiche best tegenvallen. Tussen het bruto- en nettobedrag van je hoger loon zit namelijk een groot verschil. Jobat.be berekent hoeveel opslag je bruto moet vragen om netto 100 euro over te houden. -
PREMIUM
De Pandora Papers: Elton John, Shakira, Tony Blair én 29.000 anderen in verlegenheid
Een nieuw en gigantisch datalek van bijna twaalf miljoen documenten brengt de rijken der aarde in verlegenheid. Van voormalig Brits premier Tony Blair over Russisch president Poetin tot zanger Elton John en zangeres Shakira. Allemaal blijken ze dubieuze offshoreconstructies te bezitten. Ook 1.217 Belgen worden in de documenten ontmaskerd. -
-
Geldexpert Paul D’Hoore over ‘Pandora Papers’: “Belastingen ontwijken in buitenland was ‘nationale sport’, nu alleen nog voor grootste vermogens”
Ondanks alle maatregelen om constructies in belastingparadijzen tegen te gaan, blijven Belgen die gebruiken. Dat blijkt ook uit de ‘Pandora Papers’, waarin sprake is van 1.200 Belgen met fiscale constructies in belastingparadijzen. “Er bestaat een heel legioen van fiscale adviseurs die als absolute opdracht hebben om mensen te helpen zo weinig mogelijk belastingen te betalen op een legale manier", zegt geldexpert Paul D’Hoore bij VTM Nieuws. -
Gouden 114
Dure tegenvallers: welke vijf spelers kan je best transfereren in je Gouden 11-team?
Spelers als Paul Onuachu, Toby Alderweireld en Simon Mignolet zijn hun prijskaartje meer dan waard, maar welke dure vogels vallen - voorlopig - tegen in de Gouden 11? Tijdens het seizoen heb je recht op maar liefst zes transfers, gebruik ze dus verstandig. -
Aan Bende van Nijvel gelinkte Robert Beijer komende dagen vanuit Thailand uitgezet naar België
Robert Beijer zou de komende dagen vanuit Thailand naar België worden uitgezet, daarvoor moet hij wel een Belgisch paspoort hebben. Hij zal dit document niet vóór maandag of dinsdag ontvangen, zei zijn advocaat Pierre Chomé aan Belga. -
PREMIUM
Ook Belgische fiscus kijkt na Pandora Papers met argusogen naar ontduiking via belastingparadijzen. “Ik zou zelfs ‘groten der aarde’ offshoreconstructie niet meer aanbevelen”
De ruim 1.200 betrokken Belgen zijn gewaarschuwd: de Belgische fiscus zal de Pandora Papers op de voet volgen en stappen ondernemen waar nodig. “Belastingen ontduiken via offshoreconstructies in belastingparadijzen is fraude, daar valt niet over te discussiëren”, zegt minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Hoe zet je zo’n constructie op? Wie komt in aanmerking? En wanneer is ze interessant?