Dewinter in fel debat: "U bent een slechte verliezer, mijnheer De Gucht"

In Terzake bogen Karel De Gucht en Filip Dewinter zich gisteren over de verkiezingsoverwinning van Donald Trump. Voor de Open Vld'er was de nederlaag van Clinton een zwarte dag voor de Amerikaanse democratie, maar die bewering schoot in het verkeerde keelgat bij het Vlaams Belang-kopstuk.

"Ik denk dat je twee kandidaten tegenover elkaar had waar de kiezers eigenlijk niet veel voor voelden en toch tussen moesten kiezen. Wat mij daar het meest in verbijstert is dat je wegkomt met een dergelijke platte campagne", aldus De Gucht. "Democratie zoals ze de voorbije maanden en tijdens de campagne in  de VS is beoefend, is een democratie die aan zichzelf ten onder gaat."

"U bent een slechte verliezer, mijnheer De Gucht", repliceerde Dewinter. "Als het uw kandidaat is, is de democratie fantastisch. Maar de democratie dient uw doel en uw kandidaat. Als de tegenstander wint, dan is het 'ja, de democratie wordt niet gerespecteerd. Het is een aanfluiting van, het is een schande, het is een zwarte zondag' en wat weet ik nog allemaal meer."

"Respecteer de kiezer", ging hij verder. "Dit is de revolutie van de Amerikaanse kiezer die zich keert tegen het systeem. Trump heeft een campagne gevoerd die nauwelijks een derde - een derde! - heeft gekost van de campagne van Hillary Clinton en heeft dat gedaan door inderdaad de taal van de man in de straat te spreken. Niet de taal van de Wetstraat of van Capitol Hill, en daar heeft hij mee gescoord."