Democratisch Congreslid dient resolutie in voor afzetting Trump

President Donald Trump
ap President Donald Trump
Het Democratische Congreslid Brad Sherman uit Califonië heeft vandaag officiëel een resolutie tot de afzetting van president Donald Trump ingediend in het Huis van Afgevaardigden. Hij eist de zogenaamde 'impeachment' van Trump op grond van belemmering van de rechtsgang in het onderzoek naar Russische inmenging tijdens de presidentsverkiezingen van 2016, door het ontslag van FBI-directeur James Comey. De Democraat Al Green is co-sponsor van de resolutie.

Het is de eerste keer dat een Congreslid een resolutie indient om Trump af te zetten. Om de procedure in gang te zetten, volstaat een gewone meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. De actie wordt echter weinig kans op slagen gegeven, aangezien de Republikeinen er een comfortabele meerderheid hebben. Het is ook nog maar de vraag of het effectief tot een stemming zal komen.

Zelfs binnen de Democratische Partij, waar al langer wordt gediscussieerd over een eventuele afzettingsprocedure, bestaat er twijfel of er al een wettelijke basis is voor een impeachment. Volgens de grondwet moeten daarvoor zogenaamde "high crimes and misdemeanors" zijn vastgesteld.