Deense premier: "Geen aanwijzingen over groter terreurnetwerk"

Premier Thorning-Schmidt tijdens de persconferentie.
AP Premier Thorning-Schmidt tijdens de persconferentie.
Er zijn geen aanwijzingen dat de 22-jarige die zaterdag twee aanslagen pleegde in de Deense hoofdstad Kopenhagen, deel uitmaakte van een groter terreurnetwerk. Dat heeft premier Helle Thorning-Schmidt gezegd op een persconferentie. Inmiddels werden wel twee mannen aangeklaagd omdat ze de dader zouden hebben geholpen.

De eerste minister bevestigde dat de dader - die daags na de feiten door de politie werd doodgeschoten - in Denemarken geboren was en 22 jaar oud was. "Hij stond bekend bij de politie voor verschillende criminele feiten waaronder zware geweldpleging, en werd ook gelinkt aan een misdaadbende in Kopenhagen", klonk het. "Maar ik wil ook duidelijk benadrukken dat we op dit moment niet over aanwijzingen beschikken dat hij deel uitmaakte van een (terreur)cel."

De Deense politie heeft vandaag evenwel twee personen aangeklaagd die ervan verdacht worden de dader te hebben geholpen bij de raids op respectievelijk cultureel centrum en een synagoge. Daarbij werden twee mensen gedood en raakten vijf politieagenten gewond.

Twee mannen, van wie de identiteit niet werd vrijgegeven, zouden de gedode dader geholpen hebben om zich van zijn wapen te ontdoen en hem achteraf een schuilplaats aan de hand hebben gedaan. Het tweetal werd verhoord en aangeklaagd, maar volgens advocaat Michael Jull Eriksen - die een van hen verdedigt - ontkennen ze allebei de aantijgingen.

De Deense vlag hangt halfstok na de twee dodelijke raids.
REUTERS De Deense vlag hangt halfstok na de twee dodelijke raids.

Geweer uit legervoorraad

Het geweer dat bij de aanslag is gebruikt, komt uit een legervoorraad. Samen met 43 andere exemplaren was het wapen zes jaar geleden buitgemaakt tijdens een roofoverval op een kazerne in het oosten van het Deense eiland Seeland. Dat maakte openbaar aanklager Stig Fleischer bekend aan de Deense zender DR1, in het kader van het onderzoek naar twee vermoedelijke medeplichtigen van de dader.

Het geweer zou een meter lang, 3,2 kilometer zwaar zijn en tot 900 schoten per minuut kunnen afvuren, klonk het. Het Deense leger zette het model van een Canadese producent onder meer in Afghanistan in. Het is nog niet duidelijk hoe de 22-jarige dader in het bezit van het wapen zou zijn gekomen, maar de politie verdenkt de twee mannen die in hechtenis werden genomen dat ze de dader het wapen bezorgden.

 De Zweedse artiest Lars Vilks, het vermoedelijke doelwit van een van de twee schietpartijen, is inmiddels vertrokken naar een geheim gehouden plaats. "Zijn woning in Höganäs (zuiden van Zweden) is geen plaats waar hij veilig is. Hij moet naar een veilige plaats gaan", verklaarde een woordvoerder van de ordediensten, Ewa-Gun Westford. Sinds hij een karikatuur maakte van de profeet Mohamed met het lichaam van een hond, kreeg de man politiebescherming.