Deel cateringpersoneel op Thalys-treinen in staking: werk wordt vandaag hervat

PHOTO_NEWS
Een deel van het personeel van Railrest, dat de catering verzorgt op de Thalys-treinen tussen Brussel en Parijs, ging gisterenochtend spontaan in staking. "Het personeel vindt dat onvoldoende maatregelen zijn genomen om de veiligheid van personeel en reizigers te verzekeren sinds de aanslagen in Parijs", zegt ACV-vakbondsman Patrick Vanderhaeghe.

De actie duurde de hele dag. "Er is overleg geweest met een vertegenwoordiger van Thalys en men zal samen met onder andere de politie een preventie- en noodplan opstellen in de komende dagen. Als dat niet gebeurt, kunnen er nog acties volgen", waarschuwt de vakbondsman. Maandag of dinsdag zitten vakbonden en directie opnieuw samen.

Ondertussen is de catering op de treinen verstoord. Verschillende treinen zijn volgens Vanderhaeghe zonder eten vertrokken donderdagochtend. Klanten die daar hinder van hebben ondervonden, kunnen via de website van Thalys of de klantendienst een compensatie vragen. De treinen reden wel gewoon volgens schema, benadrukt een woordvoerder van Thalys.

Werk wordt hervat
Later op de dag meldde Thalys in een korte mededeling dat het personeel van Railrest vandaag het werk zal hervatten. "Deze ochtend heeft een deel van het personeel tijdelijk het werk onderbroken. Daarop werd tussen de werknemers van Railrest en Thalys een sociale dialoog gestart. Die heeft als gevolg dat vanaf morgen het volledige personeel weer aan de slag gaat."

Volgens vakbondsman Vanderhaeghe is het evenwel niet zeker of iedereen vandaag opnieuw aan de slag gaat. Hij wijst erop dat de ongerustheid over de veiligheid bij het personeel groot is.