De Vriendt kijkt richting premier voor een “groot akkoord”
De regering heeft een groot akkoord nodig om een doorstart te maken en daarvoor kijkt Kamerfractieleider Wouter De Vriendt (Groen) richting premier Alexander De Croo. In De Zevende Dag op Eén vergeleek hij de regering met een fiets, waarvan de banden moeten worden opgepompt.
Is de federale regering nog tot akkoorden in staat? De vraag werd de voorbije weken al vaker gesteld. Dat was de voorbije week opnieuw het geval, ditmaal over de arbeidsdeal. Daarbij werd ook verwezen naar de persconferentie die de PS maandag gaf in aanwezigheid van vicepremier Pierre-Yves Dermagne en waar ze voor meer dan 6 miljard maatregelen voor de koopkracht naar voren schoof.
N-VA-voorzitter Bart De Wever is sowieso een hevige tegenstander van de Vivaldi-regering, maar zegt niet te geloven in een vervroegde val van de regering-De Croo. Daarbij neemt hij het premier De Croo kwalijk dat hij er ook tijdelijk de bevoegdheid Buitenlandse Zaken heeft bijgenomen, sinds minister Sophie Wilmès even een stap opzij heeft gezet om voor haar zieke echtgenoot te zorgen.
“Hoe kan deze regering vallen? Wie is nog loyaal binnen deze regering?”, vroeg hij zich af. “Deze regering bestaat nu al de facto niet meer. Hoe kan ze dan nog vallen?” Mochten er vervroegde verkiezingen komen, dan voorspelt De Wever een “historische pandoering” voor CD&V en Open VLD, maar persoonlijk zegt hij niet met een vervroegde stembusslag bezig te zijn.
Kamerlid Jasper Pillen (Open VLD) vond even later in hetzelfde programma dat De Wever zich aan het betere bochtenwerk bezondigde. “Ik hoor veel drama”, vulde De Vriendt aan. “Vivaldi is tot mooie dingen in staat. Wel vindt hij dat er nood is aan een groot akkoord. “Daarvoor kijk ik een beetje naar de premier. Hij moet uit zijn schulp komen.” Dat grote akkoord moet voor De Vriendt slaan op een fiscale hervorming met een eerlijke bijdrage van de grote vermogens, de koopkracht en de energietransitie.
Pillen merkte op dat de regering elke week in conclaaf gaat, namelijk tijdens de wekelijkse vergadering van de ministerraad of van het kernkabinet. Hij benadrukte dat de regering wel degelijk beslissingen neemt. Zo verwees hij naar de arbeidsdeal die er voor het reces zou komen, maar ook het akkoord over kernenergie en ook voor de zomer zou er nog een akkoord over de koopkracht komen. “We zijn volop aan het hervormen, en dat in bijzonder moeilijke tijden”, aldus Pillen.
LEES OOK. (+) Carl Devos: “Corona en Oekraïne zijn niet langer een excuus voor de lamentabele toestand van Vivaldi”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hoogste aantal tenten voor jeugdkampen ooit: nieuwe lading brengt totaal op 5.500
Bij de Uitleendienst voor Kampeermateriaal (ULDK) in Nossegem is vandaag een nieuwe lading tenten toegekomen. Erg veel jeugdbewegingen ontlenen er hun tenten om op kamp te kunnen. Dankzij de extra levering komt het totaal aantal tenten op 5.500. Dat is het hoogste aantal ooit. Vlaams minister voor Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) kwam vandaag een kijkje nemen. -
5
Sara (13) schiet man die haar misbruikte neer, 28 jaar later krijgt ze gratie: "Dit stelt me in staat om los te laten”
Het verhaal van de Amerikaanse Sara Kruzan (44) leest als een thriller. Ze was 16 jaar oud toen ze een man (36) vermoordde die haar jarenlang had misbruikt en als pooier had verhandeld. Een jaar later werd ze veroordeeld tot levenslang. Nu heeft de Californische gouverneur Gavin Newsom haar gratie verleend: “Ze heeft het bewijs geleverd dat ze nu een rechtschapen leven leidt.” -
Antwerpen
Na controverse over “spuuglelijke aanbouw” is het Steen laureaat voor erfgoedprijs
Opvallend: het Steen in Antwerpen - vorig jaar nog zwaar onder vuur omwille van de “spuuglelijke aanbouw” - is een van de drie laureaten voor de Onroerenderfgoedprijs 2022. Dat meldt Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele. De andere kandidaten zijn de Sint-Odulphuskerk in Borgloon en de Oude Stadsfeestzaal in Mechelen. -
-
PREMIUMPolitiek
Na golf van ontslagen: de negen levens van Boris Johnson zijn nu écht bijna op
-
De solden zijn in het land. Deze 15 trendtassen scoor je nu al met een fikse korting
De soldenperiode is weer aangebroken: hét moment om jezelf op een nieuwe handtas te trakteren. Op zoek naar een feestelijke clutch, een praktische crossbodytas of een chique schoudertas, maar geen zin om op koopjesjacht te trekken? Wij deden het speurwerk voor jou. Deze kwalitatieve tassen scoor je nu al met een mooie korting. -
51
Professor reageert misnoegd op liberale kritiek op rapport fiscale hervorming: houding van Bouchez doet “beetje denken aan wapenlobby in VS”
De liberale regeringspartijen MR en Open Vld zijn het oneens met de visienota van de experten rond professor fiscaal recht Mark Delanote over een verregaande fiscale hervorming. De professor liet woensdag al duidelijk verstaan niet gediend te zijn door de kritiek. -
Spaargids.be
Stijgende rente: hoeveel kan je minder lenen dan vorig jaar?
De hypotheekrente is dit jaar flink gestegen. Als kredietnemer is dat een slechte zaak. Door de stijgende rentevoeten moet je immers maandelijks meer afbetalen. Daarnaast zorgt het ervoor dat veel mensen minder kunnen lenen. Om hoeveel gaat het precies? Spaargids.be vroeg het aan Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector.