De Telegraaf niet welkom bij fotosessie Oranjes

Een foto van het Nederlandse koningshuis in Lech in 2013.
ANP Een foto van het Nederlandse koningshuis in Lech in 2013.
De Telegraaf is maandag niet welkom bij de traditionele fotosessie met de Oranjes in het Oostenrijkse skioord Lech. Vandaag plaatste de Nederlandse krant een actuele foto van een skiënde prinses Beatrix op de voorpagina. "Dat is een schending van de persoonlijke levenssfeer van de prinses", aldus een woordvoerster van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) vanavond. De Telegraaf liet weten "geen commentaar" te hebben.

Nederland kent een mediacode die voorziet in fotosessies met de koninklijke familie, die in principe twee keer per jaar plaatsvinden. Afspraak is dat de media in ruil daarvoor de Oranjes in hun privétijd zo veel mogelijk met rust laten.

De foto van prinses Beatrix op de ski's staat niet alleen in de krant maar is ook getwitterd door hoofdredacteur Sjuul Paradijs en adjunct-hoofdredacteur Jan-Kees Emmer. De foto waar het om te doen is, was zaterdagavond overigens van de website gehaald.

Juni vorig jaar veroordeelde de kantonrechter in Amsterdam weekblad Nieuwe Revu tot het betalen van een schadevergoeding van 1000 euro na het plaatsen van hockeyfoto's van prinses Amalia. Die publicatie was "onrechtmatig" omdat de privacy van de prinses was geschonden, oordeelde de rechtbank. Nieuwe Revu plaatste met opzet twee foto's van prinses Amalia op een hockeyveld om de mediacode aan de kaak stellen. Het blad liet weten de mediacode niet meer van deze tijd te vinden.