De surrealistische getuigenis van vrouw die voortvluchtige Abrini slaapplaats gaf

photo news/afp
Hij heeft haar een biertje betaald en zij ging ermee akkoord om hem te slapen te leggen. Dat is de surreële verklaring die Assia B. geeft voor het feit dat ze één van de meest gezochte terroristen ter wereld in haar appartement in Anderlecht heeft laten logeren.

De 43-jarige vrouw bleek de ultieme hospita voor de voortvluchtige Mohamed Abrini in de dagen voorafgaand aan zijn arrestatie.

Ons land - en de rest van de wereld - kent Abrini (31) uit Molenbeek sinds de aanslagen in Parijs. Nochtans beweert Assia B. de gezochte man te hebben opgevangen zonder te weten dat ze een terrorist onderdak gaf. Ze ontmoette hem naar eigen zeggen vorige week dinsdag op café, niet zo ver van haar appartement in de beruchte wijk Kuregem.

Twee euro
"Hij gaf me twee euro voor een biertje", verklaarde ze aan de speurders. "Hij zei dat hij niet meer naar huis kon omdat hij zich had buitengesloten. Hij zat zonder sleutels, gsm en identiteitspapieren. Hij beweerde dat hij daardoor niet op hotel terecht kon en ook nergens anders omdat zijn ouders naar Duitsland waren vertrokken." De vrouw getuigde dat Abrini op de bingokast speelde en veel geld op zak had. "Hij had pakjes biljetten bij van 50 en 20 euro. Hij heeft ze me getoond", claimde ze.

Assia B. preciseerde ook dat ze de terrorist niet had aangegeven omdat ze hem gewoonweg niet had herkend. "Ik herkende hem pas enkele uren voor zijn arrestatie nadat ik een foto van hem op televisie zag en toen kreeg ik schrik. Ik heb niet direct iets ondernomen omdat ik ervan uitging dat ik de wijkagent de volgende dag wel zou zien."

Schrik
Hoe gedroeg Abrini zich in haar bijzijn? "Goed", meende Assia B. "Ik vond hem cool. Hij heeft nooit gesproken over het geloof. In tegendeel, hij maakte grapjes. Ik heb boodschappen voor hem gedaan. Ik kocht enkel voedsel. Hij verliet het appartement vooral 's avonds. Hij sliep hier op de bank. Zijn vertrek was voorzien voor vrijdagavond."

Achttien dagen na de aanslagen in onze hoofdstad wordt Abrini gevat in de buurt van het Albertplein in Anderlecht. Na zijn arrestatie verkeerde de vrouw in shock: "Ik keur de daden van de terroristen af. Ik kan de slaap niet meer vatten. Wanneer ik nu zijn foto zie, beef ik."

Hoe hallucinant de getuigenis van de vrouw ook bleek te zijn, haar verklaring was voldoende om Assia B. weer vrij te laten. De speurders zullen zeker het zwaar psychiatrisch verleden van de vrouw in rekening hebben gebracht.

BELGA
BELGA
Abrini heeft bekend de man met het hoedje te zijn.
REUTERS Abrini heeft bekend de man met het hoedje te zijn.
photo_news
De arrestatie van Abrini in Anderlecht.
REUTERS De arrestatie van Abrini in Anderlecht.