De strafste uitspraken van Rik Coppens

PHOTO_NEWS
Rik Coppens is niet meer. Deze grote mijnheer van het Belgische voetbal had een pertinente mening en liet niet na die in de verf te zetten.  Hieronder een aantal straffe quotes van de 'Koning van het Kiel', de 'Belgische Pelé', de 'Paganini van de groene rechthoek',...

- Coppens in Wijzers over het meest memorabele moment in zijn carrière:
"Er zijn veel speciale momenten geweest, maar als ik er dan toch één moet uitkiezen: de oefenwedstrijd in 1960 tegen het grote Santos, met Pelé in de ploeg. We kregen op 't Kiel een 1-10 nederlaag om de oren, met enkele goals van Pelé. Maar er werd achteraf maar over één fase gesproken, en dat was mijn doelpunt. Ik kan het me nog heel goed herinneren: ik stond met mijn rug naar het Braziliaanse doel, kreeg de tijd om de bal met de borst te controleren en trapte een 'bicyclette' in de kruising. De dag nadien titelde de gazet: 'Braziliaans doelpunt van Rik Coppens'. Ook Pelé zei dat één speler hem bijzonder was opgevallen, en dat was ik. Enkele dagen later ontmoette ik Pelé opnieuw op de Bosuil, waar we met de 'Antwerpse Entente' de terugmatch speelden tegen Santos. We lieten ons geen tweede keer vangen door die mannen. De match eindigde op 4-4."

- Coppens in Wijzers over het knapste doelpunt in zijn loopbaan:
Dat was zijn goal met de hak in de derby tegen Antwerp. Televisiebeelden bestaan niet, maar er is wel een foto van. "Dit valt inderdaad niet na te vertellen. Ik zal toch een poging doen: op een gegeven moment komt er een voorzet vanop de rechtse flank. Ik sta met m'n gezicht naar het doel van de tegenstander, maar merk dat ik iets te dicht sta, en dat de bal achter mij gaat doorvliegen. Instinctief duik ik voorover, en raak de bal al zwevend nog met de hiel van mijn schoen. Recht de winkelhaak binnen. Persoonlijk vind ik dit ook het mooiste doelpunt dat ik ooit gemaakt heb. Vooral omdat ik bewust de bedoeling had om die bal nog te raken."

- Coppens in Wijzers over zijn eerste Gouden Schoen:
"Nogal simplistisch feitelijk. Dat 'cadeau' werd toen vlak voor de aftrap van de wedstrijd - toevallig ook tegen Beringen - uitgereikt door een journalist van Het Laatste Nieuws. Meer was dat niet. Twee dagen na datum werd daar feitelijk met geen woord meer over gesproken. Het was de eerste en enige keer dat ik die schoen gekregen heb. In die tijd kon je die trofee maar één keer winnen. Zes jaar later hebben ze dat absurd reglement veranderd. Stel u voor dat ze dat niet hadden gedaan, waar moesten ze al die winnaars dan gaan zoeken? Ik had al 50 schoenen kunnen hebben. Nee, het is maar goed dat die regels gewijzigd zijn."

De oefenwedstrijd in 1960 tegen het grote Santos, met Pelé in de ploeg. We kregen op 't Kiel een 1-10 nederlaag om de oren, met enkele goals van Pelé. Maar er werd achteraf maar over één fase gesproken, en dat was mijn doelpunt. Ik kan het me nog heel goed herinneren: ik stond met mijn rug naar het Braziliaanse doel, kreeg de tijd om de bal met de borst te controleren en trapte een 'bicyclette' in de kruising. De dag nadien titelde de gazet: 'Braziliaans doelpunt van Rik Coppens'. Ook Pelé zei dat één speler hem bijzonder was opgevallen, en dat was ik

Coppens over het grootste moment in zijn carrière
Rik Coppens was fier op zijn eerste Gouden Schoen
PHOTO_NEWS Rik Coppens was fier op zijn eerste Gouden Schoen

Het was de eerste en enige keer dat ik die schoen gekregen heb. In die tijd kon je die trofee maar één keer winnen. Zes jaar later hebben ze dat absurd reglement veranderd. Stel u voor dat ze dat niet hadden gedaan, waar moesten ze al die winnaars dan gaan zoeken? Ik had al 50 schoenen kunnen hebben

Rik Coppens over de Gouden Schoen
PHOTO_NEWS

- Coppens over een doelpunt met zijn neus:
In een interview met Humo in mei 2010 vertelde Coppens dat dit verhaal toch wel overdreven is: "'t Was weer in een tegen Beringen. Hondenweer. Het regende pijpenstelen en het terrein lag er bijzonder zwaar bij. Ik had een aanval opgezet, de doelman had de bal gepakt en gooide die op om 'm uit de trappen - zo deden de keepers dat in die tijd. Maar ik kon de bal afpakken voor die keeper er zijn voet tegen kon zetten en liep ermee de goal in. Daar is achteraf van gemaakt dat ik voor de doellijn op m'n buik was gaan liggen en die bal met m'n neus over de lijn geduwd had. Kom zeg, dat strafschopgebied was één modderpoel, en de ballen waren nog heel zwaar toen - denk je dat ik dat ding met mijn "neuzeke" over de lijn had gekregen? Zo'n joekel is het toch niet?"

- Coppens in Humo over de jonge Romelu Lukaku:
"Wat een kracht, hè. Bijna abnormaal voor een zestienjarige. En technisch zeker goed genoeg voor de top, jaja. Ik heb hem iets zien doen dat ik óók deed. Wat? Zeg ik niet. Het heeft te maken met hoe je een man afhoudt. Hij gebruikt dezelfde kneepjes als ik indertijd. En de koelbloedigheid waarmee hij de dingen aanpakt, die herken ik ook."

Daar is achteraf van gemaakt dat ik voor de doellijn op m'n buik was gaan liggen en die bal met m'n neus over de lijn geduwd had. Kom zeg, dat strafschopgebied was één modderpoel, en de ballen waren nog heel zwaar toen - denk je dat ik dat ding met mijn "neuzeke" over de lijn had gekregen? Zo'n joekel is het toch niet?

Rik Coppens over een doelpunt met zijn neus
BELGA

- Coppens in Humo over stampen krijgen:
"Ik heb nooit stampen gekregen. Ook wel omdat ik slim en snel was, en ervoor zorgde dat ze mij niet konden raken. Cruijff had dat ook, die kregen ze ook nooit onder de zoden geschoffeld. Een goeie voetballer - en ik reken mezelf gemakshalve tot die soort - riekt wanneer hij aangetikt gaat worden. Die heeft daar de feeling voor."

- Coppens in Humo over geld:
"Een makelaar heeft me ooit 's een blanco cheque onder de neus geschoven. Ik mocht een bedrag naar keuze invullen. Maar al sla je me dood: ik weet niet meer over welke club het ging. Alleszins een buitenlandse."

- Coppens in Wijzers over opgroeien in een viswinkel:
Met de paplepel meegekregen? "Nee, met twee paplepels. De stokvis en de haring kwamen er op den duur langs mijn oren uit. Maar ik heb er sterke beenderen van gekregen. De winkel van mijn ouders bevond zich in de Zavelstraat. Regelmatig mocht ik met de camion mee naar de vismijn in de Scheldestraat. Ik ben grootgebracht tussen de geur van verse vis."

Een goeie voetballer - en ik reken mezelf gemakshalve tot die soort - riekt wanneer hij aangetikt gaat worden. Die heeft daar de feeling voor

Rik Coppens over stampen krijgen
PHOTO_NEWS