De schietpartijen in Kopenhagen: een overzicht

REUTERS
Kopenhagen is sinds zaterdagnamiddag in de ban van terreur. In drie afzonderlijke schietpartijen zijn drie mensen gedood, waaronder de dader. Een overzicht.

Eerste schietpartij: op bijeenkomst met Zweedse Mohammed-cartoonist

Op zaterdag werd Kopenhagen opgeschrikt door een schietpartij bij een bijeenkomst met de Zweedse Mohammed-cartoonist Lars Vilks. Die bleef ongedeerd, maar vermoedde wel dat hij het doelwit was van de aanslag. Hij zei tegenover persbureau AP dat de schietpartij mogelijk geïnspireerd was door die op Charlie Hebdo.

Een 55-jarige man kwam echter wel om het leven. Ook drie politieagenten raakten gewond. De autoriteiten spraken van een terreurdaad. De Deense premier Helle Thorning-Schmidt bezocht de rampplek en kon haar afschuw niet verbergen: "Een politiek gemotiveerde aanval en daarmee een terroristische aanslag."

EPA

Tweede schietpartij: bij synagoge

Later op de avond vond een andere schietpartij plaats: bij de synagoge werd een persoon meerdere keren in het hoofd geraakt. Hij overleed later aan zijn verwondingen. Volgens AFP gaat het om een 30-jarige joodse beveiliger die op dat moment de ingang van de synagoge bewaakte. Twee politieagenten werden getroffen.

In eerste instantie wist de dader te vluchten. Daarop opende de politie een klopjacht op de dader. Het gebied rondom de synagoge werd afgesloten.

REUTERS

Derde schietpartij: bij treinstation

De Deense politie schoot zondagochtend na een klopjacht een man dood nabij trein- en metrostation Nørrebro. Volgens de politie opende de man rond 5 uur vanochtend het vuur toen de politie hem staande wilde houden. De politie verklaarde zojuist aan te nemen dat de man verantwoordelijk was voor beide aanslagen.

In tegenstelling tot eerdere berichten over twee daders zouden er geen aanwijzingen zijn voor andere verdachten.

EPA