De schaduw van Trump: het 'Doomsday'-vliegtuig dat de president constant volgt voor mocht er een kernoorlog uitbreken

U.S. Air Force/rv
Donald Trump reist altijd met de Air Force One, het presidentiële vliegtuig, maar hij wordt op de voet gevolgd door een van zijn vier 'Doomsday'-vliegtuigen. En als de president thuis is, staat er altijd eentje klaar met draaiende motor, 24 op 24, 7 op 7. De toestellen zijn vliegende commandocentrums die Trump en zijn entourage kunnen gebruiken mocht er een kernoorlog uitbreken.

Sinds de jaren '70 heeft de Amerikaanse president vier 'Nightwatch'-vliegtuigen tot zijn beschikking. De Boeing 747's volgen Trump wanneer hij met Air Force One de Verenigde Staten verlaat. Ze moeten onmiddellijk voor de president klaarstaan als zich een zware crisis voordoet, wanneer er bijvoorbeeld een kernoorlog uitbreekt.

De Boeing 747's zijn vliegende commandocentrums die zijn uitgerust met zoveel mogelijk analoge apparatuur.
YouTube/Horizontal Rain De Boeing 747's zijn vliegende commandocentrums die zijn uitgerust met zoveel mogelijk analoge apparatuur.

Air Force One When It Counts

De vliegtuigen, ook wel 'National Airborne Operation Centers' genoemd, zijn in de eerste plaats commandocentrums voor de president en zijn entourage, onder wie de Minister van Defensie en zijn stafchef. Ze zijn zo goed uitgerust dat ze kunnen communiceren met wie ook ter wereld, zelfs met de bemanning van Amerikaanse onderzeeërs. Analisten en strategen moeten Trump en zijn ministers met raad en daad bijstaan. Een 'Doomsday'-vliegtuig wordt binnen de entourage ook wel de 'Air Force One When It Counts' genoemd, de 'Air Force One Als Het Menens Is'.

De president kan zelfs communiceren met de bemanning van zijn onderzeeërs.
YouTube/Horizontal Rain De president kan zelfs communiceren met de bemanning van zijn onderzeeërs.

Volledige week zonder te landen

Een 'Doomsday'-vliegtuig is zo ontworpen dat alle communicatiesystemen elke elektromagnetische impuls overleven. Het toestel is uitgerust met ouderwetse analoge apparatuur, omdat die niet vatbaar is voor cyberaanvallen. Daarnaast kan het vliegtuig al vliegend bijtanken, daardoor kan het een volledige week in de lucht blijven hangen mocht dat nodig zijn.

In geval van nood verzamelt de president zijn staf, onder wie de Minister van Buitenlandse Zaken, zijn stafchef, analisten en topstrategen.
YouTube/Horizontal Rain In geval van nood verzamelt de president zijn staf, onder wie de Minister van Buitenlandse Zaken, zijn stafchef, analisten en topstrategen.

Grootste crew ooit

Het vliegtuig biedt plaats voor liefst 112 passagiers. Mocht de 'Doomsday' ooit worden gebruikt, dan vervoert hij in één klap de grootste crew in de Amerikaanse geschiedenis. Sinds de jaren '70 is het vliegtuig nog nooit ingezet, maar er staat altijd minstens één vliegtuig klaar met draaiende motor. Mocht er een crisis uitbreken, dan kan het onmiddellijk worden gebruikt.