Exclusief voor abonnees

De rijkswachterszoon die reclameman werd en de verkiezingen won: dit is Tom Van Grieken

Uit zijn cursussen communicatie en reclame schudde Van Grieken heel wat ‘do’s’ en ‘dont’s’ die hem en zijn partij vooruit hebben geholpen.
BELGA Uit zijn cursussen communicatie en reclame schudde Van Grieken heel wat ‘do’s’ en ‘dont’s’ die hem en zijn partij vooruit hebben geholpen.
Tom Jozef Irène Van Grieken. Hij was vijf jaar toen het Vlaams Blok in november 1991 zijn grote doorbraak beleefde. Gisteren, bijna 28 jaar later, kon hij jubelen nadat ruim 18 procent van de Vlamingen op zijn Vlaams Belang stemde. De reclameman die zeven jaar geleden met de slogan ‘De winter is voorbij’ voorzitter werd van de Vlaams Belang Jongeren, maakte het VB in de voorbije jaren minder ranzig, minder ‘bruin’ en meer salonfähig. Wie is de man die het Vlaams Belang aan zijn grootste overwinning sinds 2004 hielp?

Is het Vlaams Belang met zijn 32-jarige voorzitter écht toonzachter en minder radicaal geworden? Een partij waarmee te regeren valt? Vast staat dat Van Grieken, die communicatiewetenschappen studeerde, een elegantere communicatiestijl hanteert dan de provocerende Dewinter deed. Echter zonder diens politieke stellingen inhoudelijk te counteren. Van Grieken verlegde wel de klemtoon van de anti-islamstandpunten naar een verrassend links sociaaleconomisch discours. De bokshandschoen van weleer werd een in een kalfsleren handschoen uitgereikte hand naar de verliezers van de globalisering. 

Opgegroeid in de multiculturele wijk rond het Antwerpse station, kent Van Grieken de knelpunten in de wijken waar Vlaams Belang nog winstmarge had. En als geschoolde reclamejongen weet hij hoe je een ‘merk’ met het gewenste imago in de markt zet. 

Je hebt 14% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • wim Goedhuys

  Wat is er verkeerd aan om fier te zijn als Vlaming, 't Is precies voor sommigen een vuil woord. Ik ben fier een Vlaming te zijn, dat mag iedereen weten.

 • Marc Camp

  Hihihi, en nu hopen op .... het zal je overkomen. Een apart vlaanderen met een eigen grondwet waar geen enkele rechten meer inzit voor de hardwerkende vlaming ?

 • didier Denev

  Begint al goed. Filip die zwaar gesubsidieerd wordt negeert VB

 • bart herbots

  Proficiat Tom! Ga zo,verder aub!

 • Albert VanLaeken

  Ben alsnog geen VB stemmer, doch met zijn 32 jaar, met dit carisma en met dit palmares een groot politiek talent is opgestaan. Volgende stap zal eveneens niet evident zijn om een regeringsdeelname te forceren. Geen enkele partij, mss buiten n-va gerekend, zal hem dit gunnen omwille de sterke rechterzijde.