De oplossing voor black-out? Schaf de wintertijd af

Photo News
Vergeet de black-out, we hoeven niet bang meer te zijn om in het donker te zitten. Althans niet volgens energiespecialist Alex Polfliet. Hij heeft dé oplossing: schaf de wintertijd af, zodat onze verbruikspieken vroeger vallen dan in de buurlanden en we zo extra stroom kunnen importeren.

Polfliet, het hoofd van het groene consultancybureau Zero Emission Solutions, geeft vandaag tekst en uitleg in De Morgen: "Het klinkt stom, maar ik heb dit idee aan een aantal collega's voorgelegd en ze zeggen allemaal: het is geniaal. Alex, je kan wel eens het ei van Columbus gevonden hebben om deze winter het licht aan te houden."

Hoe zit deze wonderoplossing dan precies in elkaar? In de wintermaanden verbruikt ons land gemiddeld 12.000 megawatt per dag. Op barkoude dagen kan dit stijgen tot 13.500 megawatt, en dan meestal tussen 6 en 7 uur. Tijdens dit piekuur zijn verschillende bedrijven nog actief maar beginnen ook veel gezinnen te koken, de verwarming gaat aan en de tv speelt.

We hebben niet genoeg gascentrales, windmolens en zonnepanelen om dit piekuur door te komen. Extra stroom invoeren is een oplossing. Het hoogspanningsnet naar Nederland en Frankrijk kan 3.500 megawatt invoeren, ruim voldoende om het probleem op te lossen.

Alleen: onze buurlanden hebben zelf weinig overschot tijdens de koudste dagen. "Als we de wintertijd afschaffen of minstens even opheffen, kunnen we aan dit probleem een mouw passen", vertelt Polfliet. "Ons piekuur zou dan een uur vroeger vallen dan het piekuur in Frankrijk en Nederland, waardoor er daar nog kleine reserves zijn die kunnen geëxporteerd worden naar ons."