De nieuwe Madame Non: waarom minister Fremault niet zal plooien in geluidsconflict Zaventem

ID/ photo agency
Goedlachs, eerder centrumrechts dan links, vastberaden maar niet onredelijk: Brussels milieuminister Céline Fremault (cdH) lijkt in weinig op haar illustere partijgenote Joëlle Milquet, en toch is ze in het Zaventem-conflict de nieuwe 'Madame Non'. "Elk compromis is een nederlaag."

Dinsdag, 21 uur. De krant 'Le Soir' maakt de winnaars van de wedstrijd 'Bruxellois de l'année' bekend. Laureaat in de categorie Politici: Molenbeeks burgemeester Françoise Schepmans van MR. Twee uur later ziet de Brusselse regering af van het provocatieve plan om 'hic et nunc' luide vliegtuigen op de bon te slingeren - wat een "institutionele atoombom" was volgens Vlaams minister-president Bourgeois (N-VA). Het is een eerste barstje in het harde pantser van Céline Fremault (43), milieuminister, rijzende ster van cdH en genomineerd voor de prijs van Brusselaar van het jaar.

Elk verband tussen die twee evenementen berust ongetwijfeld op toeval - en toch kunnen ze niet los van elkaar gezien worden, getuigen politieke actoren uit de hoofdstad. Het communautaire conflict over geluidsnormen en vliegroutes gaat over veel meer dan de gezondheid van de Brusselaars of de 60.000 jobs van Brussels Airport. Het is vooral een politiek gevecht tussen de MR van premier Michel en de andere Franstalige partijen. En daarbij duwt cdH zichzelf in een hoofdrol.

Eigen kiezers eerst

"Céline Fremault is iemand die wel degelijk oog heeft voor bedrijven en jobs, maar in deze kijkt ze alleen naar haar kiezers", zegt oud-Brussels Parlementslid Walter Vandenbossche (CD&V). "Die situeren zich vooral in gegoede gemeenten als Sint-Lambrechts- en Sint-Pieters-Woluwe, maar wat ze in het centrum kan meepikken, is ook meegenomen. Dit gaat over het overleven van haar partij. Elk compromis is een nederlaag. U mag niet onderschatten hoe de vele actiegroepen tegen lawaaihinder tekeergaan tegen politici."

Van Brusselse cdH'ers wordt wel eens opgemerkt dat ze anti-Vlaams zijn. Bij Fremault, die zelden Nederlands spreekt, is dat niet het geval, zeggen alle bronnen. Het hele verhaal leest u in onze Pluszone. Proef nu 4 weken voor maar 1 euro.
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Anonymous

  Respect voor de chronologie , wat was er eerst ?? Zaventem !!! Al de rest in zever . PS en CdH zijn de boel naar de botten aan het brengen . Wat doen de Vlamingen in de Brusselse regering ??? Meehelpen met de vijand . Goed bezig Van hengel en Smet !!! Echte reetlikkers , ze zouden moeten beschaamd zijn . Zijn die andere Brusselaars ook zo dom dat ze niet beseffen hoeveel Jobs er zullen sneuvelen.

 • jaak den duiker

  Als ze gelijk madame non altijd non Zegd is het heel simpel...stop dan ook de geldstroom van Vlaanderen met een non.

 • karin verwimp

  Euhhh... Omdat ze in de buurt van de luchthaven woont of familie of vrienden heeft die daar bewust goedkoop een huis gekocht hebben en nu liggen te zagen dat ze niet kunnen slapen.... De mensen die er al woonden voor de luchthaven gebouwd werd, die hebben ten volle recht van klagen. De rest moet zwijgen. Ze wisten waar ze gingen wonen en waarom hun huis zo goedkoop was. Punt.

 • Anonymous

  Verdeel de vluchten gewoon eerlijk, dan heeft iedereen er evenweinig - veel last van. Zoals in andere reacties, vroeger goedkoop bouwgrond kunnen kopen en achteraf gaan klagen. Denk eerst na voor je iets doet, dan moet je later niet gaan klagen. Misschien inderdaad beter om dit dossier federaal te maken het is tenslotte ONZE nationale luchthaven en hij zal op één of andere manier voor iedereen ooit nodig zijn. Maak er AUB geen politiek spelletje van of er zullen heel veel jobs sneuvelen.

 • Anonymous

  CdH en ps hebben een verborgen agenda alles naar Charleroi , 60 k Vlaamse jobs weg en ze worden gesteund door spa cdnv en ovld want de voorzitters fluiten hun leden niet terug uit eigen en partijbelangen de potsjes en de mandaten