De lekkerste adresjes van Kortrijk

Funky Food
Kos Funky Food
Toegegeven, Kortrijk had lange tijd zijn reputatie niet mee. Een bourgeoisiestad waar niets te beleven viel, zo werd gefluisterd. Maar dit Texas aan de Leie heeft zich de laatste tien jaar fenomenaal herpakt. Er verrezen nieuwe bruggen, er kwam nieuw groen en daarmee ook een rist leuke adressen die Kortrijk een hippe injectie gaven. Welkom in een stad die zichzelf heruitvond!

Gezond starten
Er is bakkerij De Trog en dan is er het eet- en broodhuis De Trog, al jarenlang een vaste waarde in Kortrijk. Het eethuis serveert en verkoopt het befaamde biobrood van De Trog, maar staat stevig op eigen benen. Je eet hier dus meer dan brood alleen, ook heerlijke quiches, soepen en slaatjes passeren de revue. En om af te sluiten een punt heerlijke speculaastaart.

Praktisch: Plein 12 - 056/20 20 18

Funky dineren
De relaxe trendstek Funky Food serveert fusion-gerechten zonder veel blabla. Verwacht dus geen formele obers. Wel 'rundstartaar à la mama', 'zalm gebakken op de teppanyaki met paddenstoelenrisotto', 'kangoeroefilet met gebakken appeltjes' en het Perzische ontdekkingsbord dat smakelijk verwijst naar de Iraanse roots van de eigenaar.

Praktisch: Stationstraat 9a - 056/22 69 76 - Funky Food

Met fijne muziek
Muziekcentrum Track verhuurt opnamestudio's, repetitieruimtes en een concertstudio en groeide uit tot een plek waar muzikanten en muziekliefhebbers elkaar vinden. En uiteraard hoort daar ook een café bij. Op de tonen van fijne muziekjes krijg je smakelijke happen en verse soep geserveerd. Van 'karnemelkstampers' en 'hutsepot met rookworst' over 'yoghurt met huisgemaakte confituur' en 'konijn met pruimen' tot en met 'taboulé' en 'pasta all'arrabiata'. En vaak word je terwijl je eet op een gratis jamsessie getrakteerd.

Praktisch: Conservatoriumplein 1 - 056/27.79.00 - Muziekcentrum Track

Muziekcentrum Track
Kos Muziekcentrum Track

Cool met kroost
In bistro De Blauwe Hoeve genieten klein en groot van garnaalkroketten, ribbetjes, scampi en ander gegrild lekkers. En ondertussen haalt je kroost het hart op in de zandbak waar ze de piratenboot bestormen. Valt het weer tegen, dan kunnen ze binnen, in de indoor kidscorner, terecht voor wat rustiger spelplezier.

Praktisch: Doorniksesteenweg 15 - 056/44 43 10 - De Blauwe Hoeve

No-nonsense bistrokost
Met zijn houten plankenvloeren, goedgevulde boekenkast en vintage snuisterijen lijkt Balthazar meer op een bruine kroeg dan op een bistro. En toch krijg je hier bijzonder lekkere, no-nonsense bistrokost geserveerd. Stoofvlees, varkenswangetjes, balletjes in oude Geuze, jagerschotel tot en met salade van gegrilde groenten. Schijnt de zon, dan is het verzamelen geblazen op het verwarmde terras aan de oever van de Leie.

Praktisch: Paleisstraat 20 - 0491/13 12 11 - Balthazar Kortrijk

Een frietje steken
Geen zin om veel geld te spenderen? Rep je naar De Blauwe Frituur. 's Zomers installeer je je met frieten en al aan de overkant, in het groen van het Park de Blauwe Poort. Habitués die driemaal per week passeren, kunnen er ook opteren voor een slaatje, een broodje of een bord pasta.

Praktisch: Doorniksesteenweg 22 - 056/25 20 04 - De Blauwe Frituur

Dineren op sterrenniveau
Sinds Table d'Amis in 2009 zijn stijlvolle deuren opende, wordt het stemmige restaurant overstelpt met lofbetuigingen. GaultMillau riep het restaurant uit tot Ontdekking van het Jaar en ondertussen is het ook een Michelinster rijk.

Praktisch: Walle 184 - 056/32 82 70 - Table d'Amis

Hot chocolate
De pralines, truffels en andere chocoladelekkernijen van Dumon laten zich proeven in Brugge, Hong Kong én Kortrijk. De strak in zijn vel zittende shop opende in 2010 zijn deuren en verleidt sindsdien chocoholics uit Kortrijk en omstreken.

Praktisch: Lange Steenstraat 22 - 056/31 31 90 - Chocolatier Dumon

Ambachtelijke confituren  
Dit verhaal begint in 1956 wanneer André Vandererfven een kruidenierszaak begint en al snel zelfgemaakte confituur aanbiedt. Wanneer zoon Thierry jaren later de zaak overneemt, weet hij dat deze confituur te lekker is om binnen de Kortrijkse grenzen te blijven. Vandaag vind je deze ambachtelijke lekkernijen dan ook in de beste delicatessenzaken ter wereld.

Praktisch: Doorniksewijk 74 - Vandererfven

De exotische toer op
Het loungy Same Same but Different serveert een eigenzinnige mix van Thaise en Belgische gerechten. Een exotisch huwelijk dat zowel fans van de pikante keuken als anderen weet te bekoren. Een aanrader dus voor al wie geregeld met een gemengd gezelschap van vlees- en viseters en overtuigde vegetariërs gaat eten. Populair bij studenten, gezinnen en grootverdieners. Verwacht geen etnisch interieurzootje, wel strakke lijnen, fluokleurtjes en indirect licht. Op het terras prijkt een leuke Thaise bar.

Praktisch: Doorniksesteenweg 105 - 056/20 63 61

Bij de bomma
Een huiskamercafé, dat wil Café Fernand zijn. Goed voor een perfect getapt pintje dus, maar net zo goed leverancier van stevige, smakelijke grootmoederkost zoals karnemelkstampers, balletjes in tomatensaus met puree, wortelstoemp met worst en nog meer van dat ouderwets lekker. En dat vergezeld van een streepje jazz of soul.

Praktisch: Zwevegemsestraat 61 - 0496/30 24 38 - Café Fernand

Café Fernand
Kos Café Fernand

Eten, koken & shoppen
Restaurant, kookatelier, webshop... Taste and Colours onder een noemer vangen, is geen sinecure. Zelf houden ze het bij 'resto-boutique', een restaurant met huiskamerallures dus. Je dineert in de keuken. Taste and Colours werkt zoveel mogelijk met lokale leveranciers en bereidt alles in huis. Bij mooi weer installeer je je in de ommuurde stadstuin, goed voor een 70-tal kruiden en eetbare bloemen. Wie zin heeft in meer, kan zich inschrijven voor een kookworkshop.

Praktisch: Groeningelaan 22 - 056/40 40 40 - Taste and Colours

Taste and Colours
Kos Taste and Colours

Tijd voor koffie!
Wie even op adem wil komen, zit goed in Viva Sara. Hét beste koffiehuis van de stad en dat pal op de Markt. Hier wordt uitsluitend met koffie gewerkt die in huis, ambachtelijk gebrand wordt. En om dat proces perfect te controleren, proeven de bezielers achter Viva Sara wekelijks zo'n 200 kopjes. Maar ook theefanaten zijn hier welkom. Viva Sara gaat immers steeds op zoek naar bijzondere theesoorten en kwaliteitblends die je unieke smaakervaringen garanderen.

Praktisch: Grote Markt 33 - 056/21 72 70 - Viva Sara

Viva Sara
Kos Viva Sara

Dank u, Quinze & Milan
Een tijdje geleden lieten de uitbaters van Walle 111 de mannen van Quinze & Milan op hun eethuis los. Het resultaat is een gewaagde mix van oker en felblauw, speels in de kijker gezet door tientallen lichtjes. Elke week krijg je hier een ander menu geserveerd, maar je kunt net zo goed van de seizoenskaart bestellen: bladerdeeg met vijg, piepkuiken met dragonsaus, paling met Toedendagbier of tagliolini met rivierkreeftjes...

Praktisch: Walle 111 - 056/20 22 80 - Walle 111

Brunchen in De Dingen
Het nostalgische Café De Dingen is vele dingen. Cultuurhuis, platform voor jonge ontwerpers, koffiebar, werkplek en café en dat allemaal in de woonkamer van je bomma. Het soort plek dus waar je uren kunt blijven hangen. Wie tuk is op die vintagestijl, kan er zich de hele of halve inboedel aanschaffen. En elke eerste zondag van de maand is er vanaf 11 uur brunch.

Praktisch: Budastraat 12 - De Dingen