De lekkerste adresjes van Gent

Simon Says
Een knap historisch stadsgedeelte én heel wat jonge, hippe buurten. Gent is een stad waar ieder zijn gading vindt. Ook als het over heerlijke eetadresjes gaat. Gaat je voorkeur naar vernieuwend, verrassend en trendy? Of hou je het liever op klassieke ribbetjes mét reputatie? Gent biedt elke mond wat wils.

Heerlijk ontbijten

Omringd door muurtekeningen
Wie houdt van zalige koffie 's morgens, een ontbijtje erbij en dat alles in een prachtig, kunstig kader moet eens lang bij Simon Says, een koffie- en ontbijtbar in hartje Gent, aan de rand van de historische wijk Patershol. Je kan kiezen voor een plekje bij het raam, en gezellig naar de voorbijlopende mensen turen, maar ook het interieur zelf is de moeite waard. Levendige kleuren, tafeltjes met kleurrijke tegeltjes én werk van Panamarenko tegen de muur: gouden tekeningen van zijn imaginaire werktuigen. De koffiemachine is het kloppende hart van deze zaak, maar het ontbijt moet absoluut niet onderdoen. Je kan kiezen uit verschillende formules. Simon Says is naast een koffiebar ook een B&B en dus de ideale uitvalsbasis om Gent te ontdekken.

Praktisch: Sluizeken 8 - 09/233 03 43 - Simon Says

Hip aan de 'Dampuurt'
Aan de Gentse stadsrand, vlakbij Dampoortstation, kan je gezellig ontbijten in Clouds In My Coffee. In een heel trendy kader kan je er terecht voor een verkwikkend ontbijt met heel kwalitatieve koffie van Caffènation. Ook voor een homemade seizoensbrunch, aperitiefje of koffie met taart ben je hier meer dan welkom. Bij de koffiebar hoort ook een zonnig terras en in de zaak zelf vind je een I/OBJECT shopcorner, met allerlei leuke spulletjes die je kan bewonderen én kopen.

Praktisch: Dendermondsesteenweg 104 - 09/336 84 34

Met een hoek af
Bijzonder leuk om pakweg het weekend in te zetten is in het ontbijtcafé Den hoek af, uiteraard op een hoek en wel op die van de Vlaanderenstraat en de Notarisstraat. Hier kan je genieten van een lekkere koffie, vers vruchtensap en een zalig ontbijt. Ook het interieur is uiterst gezellig, de opgeschuurde meubels uit de kringloopwinkel geven de zaak een ziel.

Praktisch: Vlaanderenstraat 1

Tussen de fietsen
Fietsen en koffie? In Bar Bidon lijkt het alsof de twee onlosmakelijk met elkaar verboden zijn. Je kan er een heerlijk kopje koffie drinken maar ook zalig ontbijten, terwijl je door grote glaspartijen naar buiten kan kijken. Je zit letterlijk tussen de fietsen, die overigens te koop zijn, én je kan ook binnenspringen om je fiets te laten repareren.

Praktisch: Bisdomkaai 25 - 0495/24 76 97 - Bar Bidon


Lunch

Burgers en biertjes
Wie 's middags de batterijen wil opladen met een heerlijke burger, moet naar Jilles, een burgerbrasserie voor jong en oud vlak aan de Gentse Kinepolis. In een uniek interieur met een heel huiselijke sfeer, serveren ze gourmet-burgers van 100% Charolais-rundsvlees. Échte rundsburgers dus, met verschillende toppings in een warm bagnatbroodje. Voor de liefhebbers zijn er ook veggieburgers, zalm- en kippenburgers, salades en quiches. Bij elke burger hoort ook een speciaal biertje.

Praktisch: Tentoonstellingslaan 165 - 09/330 36 23 - Jilles

Jilles

Soep met een plus
Supergezond, lekker én snel, dat is waar Soep+ voor staat. In deze gezellige soepbar met een heel hedendaags interieur ontworpen door het architectenbureau op de tweede verdieping, kan je genieten van heerlijke, huisbereide soepjes, slaatjes en broodjes én een aanbod dat heel vaak verandert. Topper voor de kinderen is uiteraard de tomatensoep met balletjes, maar ook volwassenen en studenten nemen graag plaats in deze soepbar. Niet veel tijd of veel te mooi weer om binnen te zitten? Neem dan gewoon je soepje mee naar het werk of het park!

Praktisch: Lammerstraat 33 - 0475/91 84 58 - Soep+

Soep+

Huisgemaakte quiches
Een gevestigde waarde in Gent als het gaat om quiches, is Patiron. Aan de rand van het Patershol, in een prachtig pand uit de zeventiende eeuw, vind je dit huiselijke eethuisje. Je kan er lunchen met een soepje, slaatje of quiche. Alles is handgemaakt én vers. Ook leuk is dat het aanbod elke dag verandert, en je dus elke dag opnieuw verrast kan worden door nieuwe groentetaartjes. Na de quiche nog zin in iets zoets? Neem dan zeker ook een lekkere - glutenvrije - brownie van het huis mee, heerlijk!

Praktisch: Sluizeken 30 - 09/233 45 87 - Patiron

Patiron

Tijd voor toetjes

Een huisje vol cupcakes
Een ultragezellig gebakhuisje in de buurt van het Gravensteen, dat is Julie's House. Zodra je er binnenkomt, word je betoverd door de kleurrijke, huisgemaakte cupcakes en artisanale taarten die je vanachter Julie's toog lijken aan te staren. Niet zoveel plaats binnen, maar je kan je gebakje en koffie ook gerust meenemen. Voor de aankomende communiefeesten kan je bij Julie's House terecht voor een 'giant cupcake' in schaapvorm, een leuk alternatief voor het klassieke ijslammetje.

Praktisch: Kraanlei 13 - 09/233 33 90 - Julie's House

'Gelati' op opa's wijze
Het is klein en je zou er zo voorbijlopen. Maar zodra je de Italiaanse ijsjes van Nonno (Il Mondo Gelato) geproefd hebt, loop je er met plezier een ommetje voor. In het zelfgemaakte ijs van Scintilone De Zordo proef je pure passie, net zoals in de tijd van zijn grootvader 'Binda'. Nonno is ook Italiaans voor 'grootvader' en wijst zo op de aloude ijstraditie van deze Italiaans-Gentse familie. De ijsjes bevatten veel minder vet dan gewoon roomijs en die lichtheid proef je onmiddellijk. Je kan kiezen uit de traditionele smaken of de specialiteiten op basis van verrassende ingrediënten en seizoensfruit.

Praktisch: Kortedagsteeg 22 - 0475/23 62 62 - Nonno

Nonno

Met het hele gezin

Ribbetjes op vier wijzen
De allerbeste ribbetjes van Gent, die kan je eten in De Gekroonde Hoofden, vlak bij het Gentse Gravensteen. Een historisch huis in de Burgstraat, beschermd als monument overigens, met op de gevel 14 bustes van Vlaamse graven. De Gekroonde Hoofden is een gevestigde waarde en absoluut de moeite om eens uit te proberen. Je kan kiezen uit ribbetjes van de chef (speciaal gekruid), met honing, natuur of maison (zoetzuur). Allemaal à volonté! De ribbetjes hier worden gegeten met lekker vers Turks brood en drie sausjes en lookboter.

Praktisch: Burgstraat 4 - 09/233 37 74 - De Gekroonde Hoofden

Uit alle continenten
Hét reizigerscafé in de Gentse Hoogpoort, met een heel eigenzinnig en avontuurlijk interieur, dat is Mosquito Coast. Of je nu zin hebt in exotische tapas, heerlijk fingerfood of gerechtjes met een wereldkarakter: hier vind je het allemaal. Je hebt een heel ruime keuze uit maaltijden uit alle continenten, maar je kan er ook terecht voor oer-Vlaamse kost. De gezellige binnenkoer en het zonnige dakterras met uitzicht op de Gentse torens zijn de kers op de taart.

Praktisch: Hoogpoort 28 - 09/224 37 20 - Mosquito Coast

Langs de Leie
Een lekkere, eerlijke keuken tegen democratische prijzen, die vind je bij Multatuli. In het eetcafé aan de Leie, waar je 's zomers ook op het terras aan het water kan 'sneukelen', zijn grote groepen als families welkom. Naast een heel uitgebreide bier- en wijnkaart besteedt men hier ook veel aandacht aan vegetarische gerechten en is er een groot aanbod voor mensen met een gluten- of lactose-allergie. Er is voor elk wat wils en de prachtige binnentuin is van iedereen!

Praktisch: Huidevetterskaai 40 - 09/223 07 11 - Eetkaffee Multatuli

Multatuli

Hapjes onderweg

Brood voor foodies
In de Gentse Frozen Yoghurtbar Yogy is er sinds begin februari het pop-upconcept BTRHM. Je kan er dagelijks terecht voor een assortiment verse boterhammen, met enkel de beste ingrediënten. BTRHM gebruikt ovenvers brood van de oer-Gentse bakkerij Himschoot, groenten van de groenteboer en artisanale streekproducten. Voor de grote honger zijn er de dubbele boterhammen, voor de liefhebbers van warm eten zijn er warme boterhammen en dagverse soep.

Praktisch: Walpoortstraat 2 - 09/233 52 29 - BTRHM

Breakie's, Sweetie's en Saltie's
Niet vies van een hartig belegde bagel, of mag het gerust iets zoeter zijn? In Jackie's Bagelbar vind je bagels in alle soorten en maten: Breakie's (voor bij het ontbijt), Sweetie's (zoet belegde bagels) en Saltie's (hartig belegde bagels). Alle Saltie's kregen ook de naam van een grote stad: de New York, de Bangkok, de Amsterdam, de Cape Town... Maar de populairste is de Venice, met mozzarella, pesto, prosciutto, pijnboompitjes, basilicum, gegrilde paprika én tomaat. Als je daar geen 'goesting' van krijgt...

Praktisch: Vlaanderenstraat 84 - 09/336 79 14 - Jackie's Bagelbar

Jackie's Bagelbar

Pure romantiek

Elegante Veggie uit Gentbrugge

Het motto van Griet en Ellen, die samen De Zuidkant uitbaten: 'Wij serveren wat we zelf graag eten'. En dat is puur, vers, natuurlijk, vlees- en vis-loos, gebakken in kokosvet, beperkt gebruik van geraffineerde suiker en vervangen door gezonde alternatieven als lijnzaadolie in vinaigrettes. Ook doen de twee vriendinnen hun boodschappen bij lokale producenten en ondernemers, met oog voor hun eigen verhaal. Wie nog vooroordelen koestert over vegetarisch eten, hier geraak je ze in één keer allemaal kwijt!

Praktisch: Frederik Burvenichstraat 156 - 09/223 72 35 - De Zuidkant

De Zuidkant

Flemish Foodie
Sinds begin dit jaar heeft ook de derde Flemish Foodie, Olly Ceulenaere, een eigen restaurant: Publiek. De hele open en lichtrijke ruimte zorgt ervoor dat het straatgevoel en buitenlicht naar binnen getrokken worden. Restaurant Publiek werkt vooral met een vast menu, dat de hele lading dekt van wat Olly mensen wil laten proeven. Je kan ook voor enkele gerechten à la carte kiezen. Ook heel wat keuze als het gaat over waar je wil dineren. Zo kan je kiezen voor de prominente bar, enkele tafels met zicht op de koer of een aparte kamer met zicht op het restaurant waar je in alle rust kan tafelen. Last but not least is ook de wijnkaart een troef. En proberen ze hier het publiek te plezieren door klassiek en een tikkeltje zot met elkaar te combineren.

Praktisch: Ham 39 - 09/330 04 86 - Publiek Gent

Publiek

Rock-'n-roll aan de toog
In RestoBAR Charlie kan je terecht voor de lekkerste tooggerechtjes, van Gentse specialiteiten tot andere dagelijkse suggesties, maar altijd gemaakt van lokale en verse producten. Van aan de toog kijk je in de open keuken en zie je hoe de gerechtjes bereid worden. In deze rock-'n-roll-bar staat Gent centraal: Gentse bieren en gin, de typische 'gestreken mastellen', 'kroakemandels' en een carpaccio van 'uufflakke'. Wat je hier moet geproefd hebben, is de Oudburger: een burger van gemengd gehakt, geserveerd in een mastel en met een sausje op basis van Gentse Tierenteyn-mosterd en dille met on top Gentse kaas, mosterdsla en spek. Smakelijk!

Praktisch: Oudburg 15 - 0486/06 23 63 - RestoBAR Charlie