De hel van Zaventem: "Dan wacht je gewoon op de man die komt met de mitraillette om je af te schieten"

vtm
In een speciale uitzending van Lotgenoten vanavond op VTM spreken overlevenden over hun angst vlak na de explosies van 22 maart. Check-inbediende Liliane bleef lang verstijfd achter haar desk zitten. "Ik dacht: 'Hoe geraak ik hier weg?' Maar je geraakt er niet weg. Dan wacht je gewoon op de man die komt met de mitraillette om je af te schieten", getuigt ze.

Na de twee explosies op de luchthaven van Zaventem vorig jaar bleef de schrik onder de overlevenden groot. Mogelijk liepen er in de vertrekhal nog zwaargewapende terroristen rond, zoals in Parijs. Personeelsleden van de luchthaven, hun familieleden die angstig op nieuws wachtten en de militairen die het gebouw moesten bewaken doen vanavond hun pakkende verhaal in Lotgenoten. "Elke beweging was verdacht. Het enige wat ik kon doen, was stil blijven liggen, niet bewegen."

Ook Nick en Cedric, twee militairen die net een nachtshift achter de rug hadden en elders op  de luchthaven bivakkeerden, waren na de explosies heel erg op hun hoede. Mogelijk waren er nog gewapende schutters in het gebouw. Toen zij van buiten kwamen toegesneld, was hun eerste reflex om de overlevenden te bewaken. "Je zag alle mensen naar buiten lopen. Op dat moment denk je: zij gaan naar buiten. Ik ga naar binnen", zegt militair Cedric.

In het derde fragment spreken check-inbediende Liliane en bagagedrager Martinez over de impact van de aanslag, die hun leven voor altijd zou veranderen. "Het lijkt alsof je onder water zit en je ogen opendoet, zo troebel, zo ziet dat eruit", zegt Liliane.

Bekijk meer video's van VTM NIEUWS op nieuws.vtm.be