De eerste sneeuw ligt er (en er zijn nog meer winterse buien mogelijk)

De eerste sneeuw van deze herfst is gevallen, meer bepaald in de Hoge Venen. Dat is te zien op webcambeelden van het KMI. Vandaag zijn er vooral aan zee en in het noorden reeds vanaf de ochtend buien mogelijk.

Later op de dag kunnen er overal buien ontstaan en plaatselijk in de Ardennen zijn dat winterse buien. De maxima liggen tussen 3 graden in de Hoge Venen en 8 graden aan zee. De wind is zwak tot matig uit veranderlijke richtingen. Aan de kust waait hij matig uit noordoosten, zo meldt het KMI.

De eerste sneeuw is dus gevallen, zoals te zien is op deze beelden van het KMI, en er kan volgende nacht nog wat bij komen. Er is dan kans op enkele winterse buien ten zuiden van Samber en Maas en aan de kust. Later wordt het overwegend droog met vooral in Laag- en Midden-België opklaringen.

Daardoor vergroot in vele streken duidelijk de kans op aanvriezende mistbanken, behalve aan zee waar het wisselvallig is met de hele nacht buien. Het vriest in vele regio's met minima van -3 graden in de Hoge Venen, rond -1 graad in Vlaanderen en tot +3 graden aan de kust. Sommige wegen kunnen glad worden. De wind is zwak veranderlijk en aan zee soms matig uit noorden.

Mistbanken vriezen aan
Morgen verwachten we eerst meestal lage wolken en mistbanken die lokaal aanvriezen. In de kuststreek is het wisselvalliger met buien van regen of eventueel korrelhagel. Later overdag breidt dit wisselvallige weer zich uit van het uiterste westen naar het binnenland, waar het eerder wisselend bewolkt wordt met enkele lokale buien. In de Ardennen is de neerslag soms winters. Het is behoorlijk koud voor dit seizoen met maxima van 1 graad in de Hoge Venen tot 7 of 8 graden aan kust. De wind waait zwak uit veranderlijke richtingen en later zwak tot soms matig uit het zuidwesten.

Na een koude nacht trekt woensdag een actieve storing door ons land vanaf het westen. In de Ardennen valt er tijdelijk sneeuw en daarna smeltende sneeuw. Ten zuiden van Samber en Maas is er 's ochtends smeltende sneeuw mogelijk. De maxima liggen tussen 0 en 2 graden op de Ardense hoogten en tussen 2 en 8 graden elders.

De rest van de week is het dikwijls zwaarbewolkt met perioden van regen of buien. Op de hoogten kunnen de buien aanvankelijk nog winters zijn, maar geleidelijk wordt het zachter met vanaf vrijdag maxima rond 10 graden in het centrum.