De Croo: België steunt Oekraïne als kandidaat-lidstaat van de Europese Unie
Van België mag Oekraïne kandidaat-lid worden van de Europese Unie. Dat laat premier Alexander De Croo (Open Vld) via een woordvoerster weten aan HLN. Vrijdagmiddag gaf de Europese Commissie al groen licht in een advies aan de Europese Raad.
De Croo legt wel een sterke klemtoon op het feit dat Oekraïne aan alle voorwaarden zal moeten voldoen om ook daadwerkelijk lid te worden van de EU. “Oekraïne moet ervoor zorgen dat de rechtsstaat opgebouwd wordt, dat er een strijd is tegen corruptie. Er zijn bijzonder veel hervormingen die moeten plaatsvinden”, zei hij vanmiddag. “Het wordt een proces van vele, vele jaren”, verwacht de eerste minister.
Daarmee deelt de Belgische regering het standpunt van de Europese Commissie. Voorzitter Ursula Von der Leyen zei vrijdag tijdens een persconferentie na een samenkomst van de Europese Commissarissen dat het toetredingsproces van Oekraïne gekoppeld wordt aan bepaalde voorwaarden.
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky reageert dankbaar op het positief advies van de Europese Commissie. “Het is de eerste stap op het pad naar EU-lidmaatschap, die onze overwinning zeker dichterbij zal brengen. Ik verwacht volgende week een positieve uitslag van de Europese Raad”, laat hij weten op Twitter.
Volgens de woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova, is het Europese engagement “een leugenachtige belofte die in de praktijk niets goeds teweegbrengt”.
Verrassing van Duitsland, Frankrijk en Italië
De afgelopen dagen leken landen als België, Nederland, Denemarken en Portugal nog gekant tegen het verlenen van kandidaat-lidmaatschap aan Oekraïne. Dat de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, samen met de Italiaanse premier Mario Draghi en de Franse president Emmanuel Macron donderdag naar de Oekraïense hoofdstad Kiev trokken om nadrukkelijk hun steun uit te drukken, zorgde voor een ommekeer.
Zo klinken de Denen welwillender. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra liet vrijdag weten dat ze de kandidatuur van Oekraïne volgende week zullen steunen.
Ook Moldavië kan kandidaat-lid worden voor de Europese Commissie
Vrijdag gaf de Europese Commissie ook groen licht voor het kandidaat-lidmaatschap van Moldavië. Net zoals bij Oekraïne benadrukte Von der Leyen dat er nog een lange weg te gaan is. Onder andere moet er een strijd gevoerd worden tegen oligarchen, georganiseerde misdaad en corruptie.
Voor Georgië een positief advies kan krijgen van de Commissie, moet het werken aan hervormingen van de rechtbanken, depolariseren van de politiek en zorgen voor een pluralistisch en onafhankelijk medialandschap.
De huidige leden van de Europese Unie zullen zich volgende week op 23 en 24 juni uitspreken over het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne, Moldavië en Georgië. De staatshoofden en regeringsleiders moeten in Brussel tijdens de Europese Raad unaniem voorstander zijn, anders kunnen de landen ernaar fluiten.
Eerste stap in een lang proces
Als de Europese lidstaten op het topoverleg unaniem akkoord zijn om Oekraïne het kandidaat-lidmaatschap te geven, dan moet het zware werk nog komen. Om als land lid worden van de Europese Unie moet je namelijk aan een hele resem criteria voldoen.
Kort samengevat moet er in een land een functionele democratie en rechtsstaat zijn, moet het land het economisch aankunnen om deel uit te maken van de Europese markt en moet de overheidsadministratie Europese wetgeving kunnen verwerken en implementeren.
Herbekijk: Von Der Leyen belooft versnelde toetreding tot EU
Het ‘acquis’
De voorwaarden in detail zijn opgedeeld in 35 hoofdstukken — over onder andere visserij, belastingen en vrij verkeer van goederen, mensen en kapitaal — die samen het ‘acquis’ genoemd worden. Volgens Europees Commissievoorzitter Von der Leyen is zo’n 70 procent ervan al geïmplementeerd door Oekraïne.
Bij elk hoofdstuk moeten de EU-lidstaten en het kandidaat-land unaniem overeenkomen of ze er onderhandelingen over kunnen opstarten. Zo niet, wordt vastgelegd wat de startcriteria zullen zijn om wel te kunnen beginnen onderhandelen.
Er moeten uiteindelijk benchmarks per hoofdstuk worden opgesteld die bepalen wanneer onderhandelingen kunnen worden afgerond. Elk EU-land moet per hoofdstuk bepalen of alle voorwaarden zijn voldaan.
Toetredingsverdrag
Als elk hoofdstuk van het ‘acquis’ is goedgekeurd en afgesloten, wordt het toetredingsverdrag opgesteld met daarin een hele resem afspraken, financiële regelingen en verdere deadlines. Dat is pas finaal als de Europese Raad, de Commissie en het Parlement hun goedkeuring geven. Daarnaast moeten alle EU-lidstaten het ondertekenen en ratificeren via een stem in hun nationaal parlement of aan de hand van een referendum. Dat moet ook de kandidaat-lidstaat doen.
Vanaf dan spreken we van een toetredend lid van de EU tot de afgesproken datum waarop het land officieel deel gaat uitmaken van de Europese Unie.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HERLEES. Zeker 4 burgerdoden door luchtaanval in Oost-Oekraïense stad Lisitsjansk - Rusland heeft geen bezwaar tegen eventuele EU-toetreding Oekraïne
Frankrijk, Duitsland en Italië willen Oekraïne onmiddellijk kandidaat-lidmaatschap van de Europese Unie verlenen. Dat bevestigden de leiders van de drie landen donderdag tijdens een bezoek aan Kiev, al beklemtoonde de Duitse bondskanselier Olaf Scholz wel dat Oekraïne aan duidelijke criteria moet voldoen. Ondertussen noemde het Kremlin de westerse wapenleveringen aan Oekraïne “volkomen zinloos” en zullen ze volgens Rusland “alleen maar meer schade toebrengen aan dit land”. Volgens de gouverneur van Loehansk is het fabrieksterrein in Severodonetsk volledig verwoest. Herlees hier onze liveblog van vrijdag 17 juni. -
Update20
Trump onderzocht voor schending Spionagewet: FBI vindt elf sets geheime documenten in zijn woning
Er loopt een onderzoek naar de Amerikaanse oud-president Donald Trump wegens mogelijke belemmering van de rechtsgang en schendingen van de Spionagewet. Dat blijkt uit het vrijdag vrijgegeven huiszoekingsbevel op basis waarvan de FBI maandag het buitenhuis van Trump in Florida doorzocht. Bij die doorzoeking werden documenten aangetroffen die als “topgeheim” waren gemarkeerd. Daarvan is het de bedoeling dat ze “alleen beschikbaar zijn in speciale overheidsfaciliteiten”. Het landgoed van een oud-president is dat uiteraard niet. -
PREMIUM
Russische infiltrant bij Internationaal Strafhof in Den Haag bouwde jarenlang dekmantel op: “Dit gebeurt écht en er zullen er meer zijn”
De arrestatie van een Russische infiltrant bij het Internationaal Strafhof in Den Haag is een klassiek spionnenverhaal. Geen vernuftige cyberaanval, maar een rasechte infiltrant met een jarenlang opgebouwde dekmantel. De Nederlandse inlichtingendienst AIVD gaf donderdag documenten vrij die daar een zeldzaam inkijkje in geven: zo veranderde Sergej in Victor. “Ik lijk op een Duitser.” -
-
Waregem
Denise en zoon Jurgen zien terras in vlammen opgaan: “Wellicht was gasbarbecue niet goed aangesloten”
In de Baanstknokstraat in Waregem heeft een woning zware schade opgelopen nadat een barbecue met een gasbarbecue volledig fout liep. Vooral het dak van het terras is zwaar beschadigd, ook enkele ramen zijn gesprongen door de hitte. “Wellicht was de gasfles niet goed aangesloten”, vertelt bewoonster Denise Vanfleteren. -
Tweakers
Een goede laptop voor een lage prijs? Dit is onze favoriet
Een goede laptop hoeft geen fortuin te kosten, zeker niet wanneer je een apparaat zoekt voor je studie of werk. Samen met technologiesite Tweakers zochten wij naar de beste laptops die je voor minder dan 700 euro kunt kopen. -
Nederlander achter Tornado Cash opgepakt, bedrijf ‘mixte’ voor miljarden cryptomunten
Een 29-jarige man is woensdag in Amsterdam opgepakt op verdenking van het verhullen van criminele geldstromen en het faciliteren van witwassen via de zogeheten mixingservice Tornado Cash. Zo’n onlinedienst mixt bijvoorbeeld bitcoin van meerdere cryptofondsen om zo de herkomst te verhullen. -
Independer
In dit land riskeer je een boete van 1.500 euro wanneer je een flitsmelder gebruikt
Met een GPS of navigatieapps zoals Waze vind je niet alleen de weg, je weet ook hoe snel je mag rijden en waar de flitspalen of mobiele controles staan. Maar wist je dat die flitsmelders in sommige vakantielanden verboden zijn? Je riskeert zelfs een zware boete. Independer.be vertelt wat je moet weten.