Premier Alexander De Croo
Volledig scherm
Premier Alexander De Croo © BELGA

De Croo: België steunt Oekraïne als kandidaat-lidstaat van de Europese Unie

Van België mag Oekraïne kandidaat-lid worden van de Europese Unie. Dat laat premier Alexander De Croo (Open Vld) via een woordvoerster weten aan HLN. Vrijdagmiddag gaf de Europese Commissie al groen licht in een advies aan de Europese Raad.

 1. Russische infiltrant bij Internationaal Strafhof in Den Haag bouwde jarenlang dekmantel op: “Dit gebeurt écht en er zullen er meer zijn”
  PREMIUM

  Russische infiltrant bij Internatio­naal Strafhof in Den Haag bouwde jarenlang dekmantel op: “Dit gebeurt écht en er zullen er meer zijn”

  De arrestatie van een Russische infiltrant bij het Internationaal Strafhof in Den Haag is een klassiek spionnenverhaal. Geen vernuftige cyberaanval, maar een rasechte infiltrant met een jarenlang opgebouwde dekmantel. De Nederlandse inlichtingendienst AIVD gaf donderdag documenten vrij die daar een zeldzaam inkijkje in geven: zo veranderde Sergej in Victor. “Ik lijk op een Duitser.”
 2. En plots liggen er een wc-bril en een grote soeppot op je auto: “Ze smeerden zelfs houtschilfers met urine en uitwerpselen over de klink”
  Zwankendamme

  En plots liggen er een wc-bril en een grote soeppot op je auto: “Ze smeerden zelfs houtschil­fers met urine en uitwerpse­len over de klink”

  Vandalen hebben zaterdagnacht een wagen in het centrum van Zwankendamme - een deelgemeente van Brugge - beklad. Ze gooiden houtschilfers met urine en uitwerpselen over de auto. Maar ook allerlei attributen belandden op de auto. “Ze plooiden mijn spiegels en ruitenwisser om en er zitten enkele krassen in het koetswerk”, zegt de eigenares.
 3. HERLEES. Zeker 4 burgerdoden door luchtaanval in Oost-Oekraïense stad Lisitsjansk - Rusland heeft geen bezwaar tegen eventuele EU-toetreding Oekraïne

  HERLEES. Zeker 4 burgerdo­den door luchtaan­val in Oost-Oekraïense stad Lisits­jansk - Rusland heeft geen bezwaar tegen eventuele EU-toetreding Oekraïne

  Frankrijk, Duitsland en Italië willen Oekraïne onmiddellijk kandidaat-lidmaatschap van de Europese Unie verlenen. Dat bevestigden de leiders van de drie landen donderdag tijdens een bezoek aan Kiev, al beklemtoonde de Duitse bondskanselier Olaf Scholz wel dat Oekraïne aan duidelijke criteria moet voldoen. Ondertussen noemde het Kremlin de westerse wapenleveringen aan Oekraïne “volkomen zinloos” en zullen ze volgens Rusland “alleen maar meer schade toebrengen aan dit land”. Volgens de gouverneur van Loehansk is het fabrieksterrein in Severodonetsk volledig verwoest. Herlees hier onze liveblog van vrijdag 17 juni.