De brief met vier tips die Obama voor Trump achterliet: "Laat de democratie zo sterk achter als je ze kreeg"

Obama ontving Trump in het Witte Huis twee dagen na zijn verkiezing in november vorig jaar.
ap Obama ontving Trump in het Witte Huis twee dagen na zijn verkiezing in november vorig jaar.
Slechts enkele uren voor hij in januari de deur van het Witte Huis definitief achter zich dicht trok, schreef de voormalige Amerikaanse president Barack Obama een brief die hij in de bovenste lade van het bureau in het Oval Office achterliet voor zijn opvolger Donald Trump. CNN kon de brief inkijken en stelt dat de Democraat vier cruciale tips achterliet voor de Republikein.

De brief is de laatste directe communicatie tussen de 44ste en de 45ste president van de Verenigde Staten. Beide mannen hebben elkaar nadat Trump Obama uitgeleide deed op 20 januari, niet meer rechtstreeks gesproken.

Met zijn handgeschreven brief, in drieën geplooid en in een enveloppe achtergelaten in misschien wel het beroemdste bureau ter wereld, zette Obama een traditie verder die de presidenten voor hem in gang hadden gezet. Al is zijn brief wel bijna dubbel zo lang als die van zijn voorgangers.

Obama stelt zich in de brief verzoenend op tegenover zijn opvolger en feliciteert Trump meteen in de eerste zin voor zijn "opmerkelijke campagne". Volgens Obama hebben miljoenen Amerikanen hun hoop in hun nieuwe president gesteld, "en wij allemaal, ongeacht onze partijvoorkeur, zouden moeten hopen op meer welvaart en veiligheid tijdens uw presidentschap."

Vier tips

Trump krijgt daarna van Obama vier tips mee, hoewel de ex-president niet weet of het advies nuttig zal zijn. Want: "Dit is een uniek ambt, zonder duidelijke richtlijnen voor succes."

Obama stelt ten eerste dat hij en Trump "op verschillende manieren" allebei gezegend zijn met een groot fortuin. "Niet iedereen heeft zoveel geluk. Het is aan ons om alles te doen wat we kunnen om ervoor te zorgen dat elk kind en elk gezin dat hard wil werken, hogerop kan klimmen."

Ten tweede is "Amerikaans leiderschap in de wereld" volgens Obama onmisbaar. "Het is aan ons, door actie te ondernemen en een voorbeeld te stellen, om de internationale orde te bewaren die sinds het einde van de Koude Oorlog stelselmatig toeneemt en waar onze eigen welvaart en veiligheid van afhangt."

In een derde tip maant Obama, die tijdens de presidentscampagne openlijk twijfelde aan Trumps capaciteiten als president, hem aan om bescheiden te blijven en de democratie te blijven waarborgen. "Wij nemen dit ambt maar tijdelijk op. Dat maakt van ons de wachters van de democratische instituten en tradities, zoals de kracht van de wet, de scheiding der machten, gelijke rechten en burgerlijke vrijheden, waar onze voorouders voor gevochten hebben. Ongeacht de waan van de dagelijkse politiek is het aan ons om die instrumenten van onze democratie even sterk achter te laten als we ze aangetroffen hebben."

In een laatste tip geeft Obama Trump nog de raad mee om "in de dagelijkse heksenketel van gebeurtenissen en verantwoordelijkheden tijd te nemen voor vrienden en familie". "Zij zullen je door de onvermijdelijke zware momenten loodsen."

De voormalige Amerikaanse president werd op de dag van Trumps eedaflegging in het Oval Office gefotografeerd met mogelijk de brief die hij voor zijn opvolger achterliet.
reuters De voormalige Amerikaanse president werd op de dag van Trumps eedaflegging in het Oval Office gefotografeerd met mogelijk de brief die hij voor zijn opvolger achterliet.

"Groot avontuur"

Obama noemt het presidentschap nog een "groot avontuur" en wenst Trump alle succes, eraan toevoegend dat hij en Michelle klaar staan om te helpen "op welke manier dan ook".

Volgens CNN schreef Obama de brief zonder zijn adviseurs te raadplegen. Zelfs zijn naaste medewerkers kregen hem nadien niet te lezen. Trump heeft hem wel al vaak laten zien aan bezoekers van het Witte Huis en aan zijn adviseurs en toonde de brief zelfs al tijdens een tv-interview, maar de inhoud was tot nu toe niet bekend. De nieuwe president noemde de brief toen "lang, complex en attent". "Hij nam er zijn tijd voor, en dat apprecieerde ik."

afp10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Michael Aerts

  Ja JJ81, Trump is na al zijn faillissementen geen cent rijker geworden op de rug van de belastingbetaler. Trouwens hoeveel hebben zijn golfpartijtjes al gekost aan de arme of eigenlijk gewone Amerikaan, elke vakantie naar zijn stulpje kost al 3 miljoen. De president van de gewone man? The one dollar man?

 • Giovanni Votano

  Jj81, voor de ellende die hij veroorzaakt zou hij moeten betalen ipv 1 euro te vragen!

 • JJ81

  @Michael Aerts, je weet toch dat Trump een symbolisch loon van 1 dollar aanvaard voor zijn job? 1 miljoen is uit eigen zak. Hoeveel heeft Obama gegeven? Kan best wat missen, krijgt 300.000$ voor een speech.

 • Wesley Kenis

  De ideeën waren goed maar de manier waarop ze beide speelden met de rest van de wereld vind ik ziekelijk. Als er oorlog komt dan zal het HIER worden uitgevochten en al zeker niet in hun eigen achtertuin. Dat ze eerst eens beginnen met in HUN eigen land de boel op te kuisen met hun machtswellust en wapentuig. Dat is het enige dat Amerikanen kunnen: overal ruzie stoken behalve in eigen land.

 • Sam B

  Na 3 goede moppen eindigt hij de brief wel zeer mooi en correct