De absurde regels voor stewardessen bij Qatar Airways

REUTERS
Het is een van de snelst groeiende vliegtuigmaatschappijen met een supermoderne vloot maar de regels die door Qatar Airways worden opgelegd aan stewardessen zijn allesbehalve hedendaags te noemen. Zo meldt The Washington Post.

Ook Etihad Airways en Emirates werden door de Internationale Transportarbeiders Federatie (ITF) op de vingers getikt voor flagrante misbruiken maar volgens de Federatie spant Qatar Airways de kroon.

ITF legde in een rapport volgende absurde regels bloot die in de contracten van stewardessen worden opgenomen:

• Stewardessen worden enkel aangenomen indien ze single zijn;
• Ze moeten minstens vijf jaar single blijven na aanvang van het contract;
• Indien ze willen trouwen, moeten ze toestemming vragen aan de maatschappij;
• Een zwangerschap wordt aanzien als een contractbreuk en kan leiden tot ontslag.

Geen vooruitgang

Achttien maanden na de oorspronkelijke publicatie van het rapport heeft Qatar Airways op dat vlak volgens ITF geen enkele vooruitgang geboekt. De federatie maant bedrijven, maar ook voetbalclub Barcelona, aan om hun relatie met de airline te herbekijken.

Daags na de publicatie van het artikel ontving The Washington Post een verklaring van Qatar Airways waarin de airline de beweringen weerlegt.

Zo claimde de maatschappij dat ze wel medewerksters die al getrouwd zijn in dienst neemt en single medewerksters moeten geen toestemming vragen om in het huwelijk te treden. Stewardessen moeten ons wel inlichten wanneer ze zwanger zijn, louter uit gezondheids- en veiligheidsoverwegingen", stelde Rossen Dimitrov als Senior Vice President Customer Experience. Indien stewardessen wegens hun zwangerschap niet meer kunnen vliegen "dan worden ze geholpen bij het vinden van een andere functie op de grond."

REUTERS
EPA

Qatar Airways kon niet zeggen wanneer deze regels zijn ingegaan. Vorig jaar nog verdedigde CEO Akbar al-Baker de richtlijnen voor stewardessen door te stellen dat de arbeidsvoorwaarden helder zijn.

"Indien je een job wenst bij Qatar Airways dan geven we jou een document waarin de regels duidelijk gestipuleerd staan", verklaarde hij aan Reuters. Als je de job aanvaardt onder die voorwaarden, dan moet je achteraf niet klagen."

Ondertussen krijgt de airline er flink van langs op social media voor de al te gekke, achterhaalde en seksistische regels die worden opgelegd.

REUTERS