Exclusief voor abonnees

David wordt Goliath

photo_news

Voor aanvang van dit tornooi aarzelden wij niet om David Goffin een mogelijke kwartfinale tegen Rafael Nadal toe te dichten. Onder meer Kim Clijsters vond dat we daarbij veel te fel op de feiten vooruitliepen. Ze heeft een punt maar langs de andere kant is het onze job om in te schatten hoever de beste mannelijke Belg allertijden kan geraken. En laat ons wel wezen, dat is heel ver.

Niet zozeer omdat, zoals deze keer, de tableau van Goffin zich opende als de zee voor Mozes - ook Berlocq, Gulbis en zeker Almagro moet je nog kloppen! - maar vooral omdat we de Luikenaar de laatste jaren hebben zien evolueren. Van de kleine David die in 2012 nog opkeek naar zijn (poster)idool Roger Federer in de achtste finale van Roland Garros naar de Goliath vandaag die in diezelfde achtste finale wordt aanzien als een menselijke muur (dixit Ernests Gulbis) en bewondering oogst van collega-toppers als Nadal en Djokovic.

Deze kwartfinale (en halve finale?) van Goffin komt dan ook niet onverwacht. Misschien wel wat sneller dan gedacht - geluk dwing je af - maar met zijn talent, zijn beroepsernst, zijn omkadering - Thierry Van Cleemput en Thomas Johansson vormen een ideale aanvulling - en vooral zijn sereniteit wist je gewoonweg dat je met een kampioen te maken had.

Bovendien heeft Goffin op zijn 25ste nog altijd marge voor progressie. Opslag, power en zeker het volleywerk kunnen nog wat schaafwerk gebruiken terwijl feitelijk zijn beste jaren nog voor hem liggen en nieuwe ervaringen als de kwartfinale vandaag hem alleen maar beter gaan maken. Over enkele seizoenen spreken we dan ook over Goliath Goffin. Bekt nog lekker ook.