Dappere duikers weren monsterhaai af met harpoen

Het is het moment dat iedere duiker vreest: een grote witte haai komt aangezwommen terwijl de boot veraf is. Dit overkwam twee mannen toen ze voor de kust van Australië aan het speervissen waren. Een dramatisch gevecht van drie minuten tussen mens en haai ontspon zich voor het oog van de camera.

Nadat witte haaien dit jaar al verschillende dodelijke slachtoffers gemaakt hadden voor de Australische westkust, waren duikers Dave Richards en Nathan Podmore op hun hoede. Maar toch kan je je amper voorbereiden op een (onverwachte) ontmoeting met een gevaarlijke mensenhaai.

Dankzij een camera bevestigd op het hoofd van duiker Nathan Podmore, kunnen we de confrontatie vanop de eerste rij meemaken. Amper gewapend met een harpoen en mes proberen de twee mannen de grootste roofvis ter wereld af te weren. Na drie spannende minuten houdt de haai het gelukkig voor bekeken.

Dave Richards en Nathan Podmore trillen nog op hun benen terwijl ze hun ongewone relaas delen met de Australisische televisiekijkers. Maar zij kunnen hun verhaal tenminste nog navertellen. Anderen hebben helaas minder geluk.

De Australische westkust geldt als dodelijkste haaiengebied ter wereld. Een witte haai heeft dit weekend weer een surfer gedood. Het is de vijfde dodelijke aanval in een jaar tijd, wat extreem veel is. Eerder deze maand nog waren twee aanvallen onsuccesvol: een kajakker kwam er de schrik vanaf toen een haai hem in het water gooide in de buurt van Mullaloo Beach. Zijn vriend kon hem op tijd uit het water redden.