Dan toch makkelijker om inschakelingsuitkering te krijgen

Elk diploma, getuigschrift of certificaat zal recht geven op een inschakelingsuitkering.
THINKSTOCK Elk diploma, getuigschrift of certificaat zal recht geven op een inschakelingsuitkering.
Na lange onderhandelingen zijn de diplomavereisten om een inschakelingsuitkering te krijgen, een uitkering voor schoolverlaters die niet meteen werk vinden, versoepeld. Ook getuigschriften en certificaten uit het beroepsonderwijs tellen nu bijvoorbeeld mee, zo meldt de VRT.

De inschakelingsuitkering is bedoeld voor schoolverlaters die na een jaar nog geen werk hebben. Voortaan wordt de uitkering nog maar toegekend tot de leeftijd van 25 jaar. Jongeren onder de 21 die er aanspraak op willen maken, moeten vanaf 1 september een diploma of getuigschrift kunnen voorleggen. Die maatregel is volgens minister van Werk Kris Peeters (CD&V) bedoeld om jongeren te stimuleren een diploma te behalen.

Vereisten

Over welke diploma's en getuigschriften in aanmerking komen, hebben de verschillende regeringen in ons land lang onderhandeld. Uit de definitieve lijst, die vandaag online verschijnt, blijkt dat de vereisten soepeler zijn dan eerst werd aangekondigd.

Niet alleen een diploma secundair onderwijs geeft recht op een inschakelingsuitkering, maar ook een getuigschrift in het buitengewoon of beroepsonderwijs, een certificaat via volwassenenonderwijs, een getuigschrift van Syntra, een attest bedrijfsbeheer of een certificaat via leren en werken, het vroegere leercontract.

Oppositie: "Cynisch"

Oppositiepartij sp.a vindt het op zich goed dat de diplomavereisten voor een inschakelingsuitkering relatief ruim worden ingevuld, maar noemt het niettemin "cynisch" dat nu enkel de zwaksten nog getroffen worden. "Hun uitkering afpakken helpt hen helemaal niet", onderstrepen Kamerleden Meryame Kitir en Tine Soens.

Jongeren die helemaal geen diploma of getuigschrift op zak hebben bij het verlaten van de school, vallen nu uit de boot. En dat kan niet, hekelen Kitir en Soens. Er moet net in hen geïnvesteerd worden. De wachtuitkering was bovendien een goede hefboom om te zorgen dat schoolverlaters zich inschrijven bij de VDAB of begeleid worden naar een opleiding of werk, argumenteren de socialisten.

"Dat er in 2015 nog altijd mensen de school verlaten zonder iets op zak, is erg. Maar dat we hen op die manier ook nog eens aan hun lot overlaten, zodat ze deze valse start voor de rest van hun arbeidsloopbaan dreigen mee te dragen, is pas helemaal erg."