Damascus weigert VN-toezicht op "veilige-zonesplan"

Een kind stapt langs verwoeste gebouwen in Douma, een voorstad van Damascus die in handen is van de rebellen.
AFP Een kind stapt langs verwoeste gebouwen in Douma, een voorstad van Damascus die in handen is van de rebellen.

De Syrische regering wil niet dat de Verenigde Naties (VN) of een internationale troepenmacht toeziet op de uitvoering van het vorige week door Rusland, Turkije en Iran beklonken plan om "veilige zones" in Syrië te introduceren. Dat heeft de Syrische minister van Buitenlandse Zaken, Walid Muallem, op een persconferentie in de Syrische hoofdstad gezegd.

In Syrië zijn om eergisteren de veilige zones van kracht gegaan, een gevolg van het akkoord dat Rusland, Turkije en Iran sloten. Slechts enkele uren later, braken op verscheidene plaatsen opnieuw gevechten uit. Dat berichtte het prowesterse Syrische waarnemerscentrum voor de mensenrechten vanuit Groot-Brittannië. Minstens vier rebellen zouden om het leven zijn gekomen.

Rusland, Turkije en Iran maakten vorige week afspraken over de vastlegging van vier veilige zones in het noorden, het centrum en het zuiden van Syrië. Daar zou vanaf voorbije zaterdag voor zes maanden de wapenstilstand gelden. In de zones zouden vluchtende burgers bescherming kunnen vinden tegen bombardementen en gewapende strijders.