Dader schoot doelbewust in hoofd en keel van slachtoffers en zei geen woord

photo_news
Er sijpelen meer details binnen van de gruwel die zich heeft afgespeeld deze middag aan het Joods Museum in Brussel. De dader schoot daarbij doelbewust in het hoofd en de keel van een koppel toeristen uit Israël. Zij lieten, net als een vrijwilligster van het museum, het leven bij de gewelddadige aanslag. Een 23-jarige medewerker van het museum is nog steeds kritiek. Een man die korte tijd was gearresteerd als mogelijke verdachte mocht later op de avond beschikken.

De man die opgepakt is in het onderzoek naar de schietpartij in het Joods Museum in Brussel wordt niet langer verhoord als verdachte maar als getuige. Dat zei Ine Van Wymersch, de woordvoerster van het parket van Brussel, zaterdagavond. Eerder op de dag zei de woordvoerster op een persconferentie dat er twee sporen werden gevolgd in het onderzoek. Twee vrouwen en één man kwamen bij de schietpartij om het leven, zei Van Wymersch tijdens de persconferentie. Eén man vecht in het ziekenhuis nog steeds voor zijn leven. Alle slachtoffers werden door een of meerdere kogels geraakt in het gezicht en in het bovenlichaam.

Een man die van de plaats van het drama wegreed met zijn auto werd opgepakt en verhoord, maar de link tussen de verdachte en de feiten was op het moment van de persconferentie nog niet duidelijk. Later op de avond bleek dat hij niet langer verhoord wordt als verdachte, maar als getuige. Volgens een ander spoor zou een persoon te voet zijn weggevlucht, maar hij werd nog niet geïdentificeerd. De camerabeelden worden momenteel onderzocht. Het parket van Brussel zegt nog niet voldoende elementen te hebben om te bevestigen of te ontkennen dat het om een antisemitische daad gaat.
    
"We hebben alles gemobiliseerd wat we konden mobiliseren voor deze vreselijke situatie", zei eerste minister Elio Di Rupo op een persconferentie. Hij veroordeelde de daad van geweld en zei dat hij met zijn gedachten bij de slachtoffers en hun nabestaanden is. Minister van Justitie Annemie Turtelboom zei dat de Staatsveiligheid het openbaar ministerie bijstaat. Onderzoeksrechter Bernando-Mendez, gespecialiseerd in terreurzaken, kreeg de leiding over het onderzoek.
    
Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet, preciseerde tenslotte dat het dreigingsniveau in het hele land verhoogd werd tot niveau 4 voor plaatsen waar fysieke personen van de Joodse gemeenschap samenkomen. Het gaat om het hoogste niveau, wat neerkomt op een permanente politieaanwezigheid. Een verhoogd dreigingsniveau voor álle belangen van de Joodse gemeenschap, zoals eerder werd gezegd, is dus niet van toepassing.

belga
AP