Dader Omar Ismail Mostefai was geradicaliseerde kleine crimineel

Francois Molins
EPA Francois Molins
Eén van de terroristen die vrijdagavond heeft geschoten in de concertzaal Bataclan alvorens zichzelf op te blazen, heet Omar Ismail Mostefai. Het gaat om een Fransman van 29 jaar die reeds veroordeeld was voor kleine criminele feiten, en sinds 2010 bekend stond als geradicaliseerde moslim. Hij kon worden geïdentificeerd op basis van zijn vingerafdrukken. Zes familieleden van de man, onder wie zijn broer en vader, zijn opgepakt voor ondervraging.

De jongeman werd geboren op 21 november 1985 in Courcouronnes, een banlieu van Parijs. Hij kon worden geïdentificeerd op basis van de afdrukken van een vinger die in de Bataclan werd teruggevonden, bevestigt de Parijse procureur François Molins zaterdagavond.

De jongeman was bij het gerecht reeds gekend: op zijn strafblad stonden acht veroordelingen die hij heeft begaan tussen 2004 en 2010. Geen enkele daarvan gaf aanleiding tot een gevangenisstraf. Sinds 2010 was hij bij de inlichtingendiensten gekend als geradicaliseerd (fiche S), maar volgens de procureur was er over hem geen dossier waaruit bleek dat hij deel uitmaakte van een netwerk of een terroristische organisatie.

Naar Syrië?

Volgens een bron dicht bij het onderzoek bezocht Omar Ismail Mostefai regelmatig de moskee van Lucé, in de buurt van Chartres. De onderzoekers proberen ook te achterhalen of hij vorig jaar naar Syrië is getrokken.

De vader en de broer van de man zijn zaterdagavond opgepakt na huiszoekingen. De vader woont in Romilly-sur-Seine, ten oosten van Parijs in de buurt van Troyes, en de broer in Bondoufle, ten zuiden van de hoofdstad. De 34-jarige broer was zich in de loop van de avond zelf op het politiekantoor van Créteil gaan aangeven. Hij is naar verluidt met verstomming geslagen over de betrokkenheid van zijn broer bij de aanslag in de Bataclan. Beiden zouden al jaren geen contact meer hebben gehad, "omwille van familiale redenen". De familie telt nog twee andere broers en twee zussen, maar ook daarmee heeft hij geen contact meer. Zijn echtgenote begrijpt niet waarom haar man is opgepakt.