Dader aanslag stapte in Brussel-Zuid op trein

reuters
De man die het vuur opende in de Thalys van Amsterdam naar Parijs, was in Brussel-Zuid op de trein gestapt. Dat meldt een woordvoerster van Thalys.

De man werd ter hoogte van Oignies in Frankrijk overmeesterd door twee militairen die in de trein zaten. "Thalys bedankt uitdrukkelijk de militairen die er tussen zijn gekomen, net als de reizigers die hun kalmte hebben bewaard'', aldus de leiding van Thalys.

Na het incident stopte de Thalys-trein in Arras, in het noorden van Frankrijk. De dader werd opgepakt en de gewonden zijn naar het ziekenhuis overgebracht. Alle reizigers werden opgevangen in de buurt van het station, er werd psychologische begeleiding voorzien. "Sommige reizigers verkiezen in Arras te blijven, maar de overgrote meerderheid reist vanavond nog verder naar Parijs", zegt woordvoerster Eva Mertens van Thalys. Hun trein -een ander exemplaar dan waar de feiten plaatsvonden- zou omstreeks 0.30 uur in de Franse hoofdstad aankomen.

Er worden de volgende dagen extra veiligheidsmaatregelen genomen, maar Thalys wil niet in detail treden welke maatregelen dat zijn. "Dat ligt te gevoelig. De beslissing werd genomen door de Belgische regering, wij voeren uit", zegt Mertens.

Barbaars geweld
Ook de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve is vol lof over het "moedige'' optreden van de Amerikaanse passagiers. De minister bedankte de mannen en zei dat als zij hun hoofd niet koel hadden gehouden, zich wellicht een "verschrikkelijk drama'' zou hebben voltrokken.

Op een persconferentie in Arras bestempelde Cazeneuve de aanval als "barbaars geweld". Hij bevestigde dat de arrestant twee passagiers had verwond. Een van hen is een Amerikaan, die samen met andere Amerikanen hielp de dader te overmeesteren. De anti-terreurafdeling van het Franse Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak.