Dader (26) schietpartij Sutherland Springs was oneervol ontslagen uit leger en mishandelde echtgenote en kind

Devin Patrick Kelley (26) zou de man zijn die de dodelijke schietpartij uitvoerde.
EPA, Twitter Devin Patrick Kelley (26) zou de man zijn die de dodelijke schietpartij uitvoerde.
De man die gisteren zeker 26 kerkgangers doodschoot en 20 andere verwondde in Sutherland Springs in de Amerikaanse staat Texas, was een 26-jarige ex-militair. Devin Patrick Kelley diende tussen 2010 en 2014 bij de Amerikaanse luchtmacht, maar werd oneervol ontslagen voor wangedrag. Ook zijn vrouw en kind zouden te lijden hebben gehad onder zijn agressie.

De man was gelegerd op de luchtmachtbasis van Holloman in New Mexico, zo zegt woordvoerster Ann Stefanek van de Amerikaanse luchtmacht. In 2012 moest hij voor de krijgsraad komen omdat hij zijn vrouw – die uit Sutherland Springs afkomstig is – en hun kind had aangevallen. Kelley werd veroordeeld tot een jaar cel en oneervol ontslagen. Hij werd ook gedegradeerd, volgens Stefanek.

Sportwinkel

Kelley zou het geweer dat hij gebruikte voor de schietpartij – een Ruger AR-556 – gekocht hebben in april vorig jaar. Hij schafte het aan in een sportwinkel in San Antonio (Texas): Academy Sports & Outdoors Store. Toen hij de papieren daarvoor invulde, gaf hij volgens bronnen bij het gerecht aan dat hij geen bezwarend crimineel verleden had. Daarop kreeg hij het wapen mee naar huis. Volgens het formulier had hij toen een adres in Colorado Springs.

Waarom de man specifiek de First Baptist Church in Sutherland Springs uitkoos voor zijn raid gisterochtend en wat zijn motief was, is nog niet duidelijk. Maar zijn schoonmoeder zou lid geweest zijn van de parochie. Het dorpje zelf telt amper een paar honderd inwoners.

Kogelvrije vest

Na de schietpartij vluchtte de dader – die een gevechtsuitrusting en kogelvrije vest droeg – weg. Hij zou daarbij achtervolgd zijn door een of meerdere buurtbewoners. Hij crashte uiteindelijk met zijn wagen in Guadalupe County.

Politie vond de man dood in zijn wagen. Hij zou volgens politiewoordvoerder Robert Murphy gestorven zijn aan een schotwonde. Het is nog niet bekend of de man werd doodgeschoten door een buurtbewoner of zelf uit het leven stapte. In de wagen vonden de autoriteiten nog meerdere wapens.

Hulpverleners aan de First Baptist Church in Sutherland Springs.
EPA Hulpverleners aan de First Baptist Church in Sutherland Springs.
Vrijwilligers delen water uit aan de politie.
REUTERS Vrijwilligers delen water uit aan de politie.
Politie aan de oprit tot het huis van de vermoedelijke dader.
AFP Politie aan de oprit tot het huis van de vermoedelijke dader.
Het afstappingsteam van de politie aan het werk in de kerk.
AMERICAN-STATESMAN Het afstappingsteam van de politie aan het werk in de kerk.
EPA
Bewoners van het dorpje zoeken steun bij elkaar.
REUTERS Bewoners van het dorpje zoeken steun bij elkaar.
REUTERS12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Diane Bernaerts

  Tja, "wie met het zwaard omgaat zal door het zwaard vergaan", en dat geldt ook voor vuurwapens. Mijn diepste medeleven voor de onschuldige slachtoffers die niet meededen aan deze wapengekte, maar eerlijk gezegd heb ik maar weinig medelijden met diegenen onder hen die zelf lid waren van de NRA en/of wapengek waren.

 • Patrick Goebel

  Het was een extreem linkse

 • Maurice Verheyen

  Puur terrorisme. Overigens de zgn 'strijders' van IS zijn maar een bende laffe druggebruikers en criminelen. Niet meer en niet minder. Dit ventje is ook een crimineel. Criminelen die ongewapende burgers neerschieten zijn terroristen.

 • Javi Marl

  Het was maar een schutter, geen extreem rechtse doorgedraaide terorrist

 • Peter Buyck

  Inderdaad... hoe gaan wij dit noemen? Het was een autochtoon, geen moslim, geen IS-aanhanger, ... maar een uitzinnig persoon die in volle extase een wapenuitrusting kan kopen zonder schijnbaar enige vorm van toezicht, controle, ... die leidt tot een toelating om een vuurwapen te kopen (en dan nog... wél toelating en alle stoppen slaan door... hebben ze weer een probleem eigenlijk).