Crash MH17: "Raket op 15 meter van de cockpit ontploft"

Een pro-Russische separatist naast wrakstrukken van vlucht MH17 in het oosten van Oekraïne.
REUTERS Een pro-Russische separatist naast wrakstrukken van vlucht MH17 in het oosten van Oekraïne.
De raket die in het oosten van Oekraïne vlucht MH17 heeft neergehaald, is op vijftien meter links voor de cockpit ontploft. Dit heeft de Oekraïense hoofdaanklager van het onderzoek naar de ramp, Vitali Jarema, tegen de Nederlandse publieke omroep NOS gezegd.

"Er bestaat geen twijfel over dat het een luchtdoelraket was, door de fragmenten die zijn gevonden en de beschadigingen van de belangrijke delen van het vliegtuig", stelde hij.

Jarema heeft volgens de NOS ook een idee wie de raket heeft afgevuurd. "We hebben gegevens over de weg die de Buk-installaties vanaf de Russische grens aflegden en over de plek waar de raket is gelanceerd. Ik denk eerder dat Rusland bij deze terroristische daad is betrokken dan Oekraïne, hoewel het allemaal op Oekraïens grondgebied plaatsvond. Het zijn terroristische organisaties die in feite optreden namens Rusland", aldus de Oekraïner.

De aanklager zegt voorts nochtans dat er nog geen concrete verdachten zijn. Als die worden gevonden, dan worden ze berecht volgens Oekraïens recht. Dat betekent dat ze worden veroordeeld voor een terreurdaad. Daar staat in Oekraïne levenslang op.