Crash Germanwings: klacht tegen pilotenschool Lufthansa

Bergingswerken na de crash van het toestel van Germanwings vorig jaar. De co-piloot liet het vliegtuig vermoedelijk opzettelijk te pletter vliegen.
AFP Bergingswerken na de crash van het toestel van Germanwings vorig jaar. De co-piloot liet het vliegtuig vermoedelijk opzettelijk te pletter vliegen.
Nabestaanden van de crash van het Germanwings-toestel in maart 2015 in Frankrijk, gaan een klacht indienen tegen de Amerikaanse pilotenschool van Lufthansa waar Andreas Lubitz, de verantwoordelijke voor de crash, zijn opleiding heeft gekregen. Dat heeft hun advocaat vandaag meegedeeld.

Volgens advocaat Christof Wellens is het drama begonnen in de pilotenschool in Phoenix, Arizona, waar de piloten van Lufthansa gevormd worden. "Daar bevindt zich de eerste domino", zo zei de advocaat die verschillende nabestaanden vertegenwoordigt.

"Het is daar dat de copiloot (Andreas Lubitz) zijn opleiding een tijdlang heeft onderbroken vanwege psychische problemen. Hij had ze nooit mogen hernemen", klinkt het.

Volgens het Duitse persagentschap DPA wordt de klacht voor het einde van de maand ingediend bij de rechtbank in Phoenix.

Bij het ongeluk op 24 maart 2015 heeft de copiloot zijn collega uit de cockpit buitengesloten en heeft hij het toestel bewust in de Alpen laten neerstorten, met de dood van alle 150 inzittenden tot gevolg. Onderzoek wees uit dat de 27-jarige psychische problemen en zelfmoordgedachten had.

Op 23 maart komen de nabestaanden van de slachtoffers samen in Marseille voor een herdenking.