De experimenten werden in het donker uitgevoerd, omdat al is aangetoond dat UV-licht het virus doodt.
Volledig scherm
De experimenten werden in het donker uitgevoerd, omdat al is aangetoond dat UV-licht het virus doodt. © AFP

Coronavirus kan 28 dagen besmettelijk blijven op smartphone en bankbiljetten

Het coronavirus kan 28 dagen besmettelijk blijven op onder meer bankbiljetten, glazen schermen van smartphones en roestvrij staal. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. De bevindingen van het nationale wetenschappelijke bureau van Australië (CSIRO) suggereren dat het virus "extreem robuust" is. Het kan bij kamertemperatuur veel langer overleven op gladde oppervlakken dan eerder werd gedacht, meldt de Britse omroep BBC. 

39 reacties

 • Danny Bael

  3 maanden geleden
  De paniekzaaierij is gestart hahaha en de meesten gaan erin trappen natuurlijk
 • paola nerozzi

  3 maanden geleden
  Dus iedereen UV licht kopen aandoen in huis en iedereen is virus vrij het huis virus vrij en wij toch ook en overal waar de gebouwen zijn ook allemaal aandoen in de avond dus is probleem toch opgelost staat hier toch geschreven UV licht dood het virus dus hebben ze de oplossing ze weten zelf niet meer wat ze schrijven
 • Nick Peeters

  3 maanden geleden
  alles om biljetten eruit te krijgen, en wat met al die toetsen van betaalautomaten
 • Luc Cosemans

  3 maanden geleden
  Slechts één conclusie mogelijk: ontsmet winkelkarren vooraleer je er mee rondrijdt. Blijf in de winkels overal af. Ontsmet de bancontact terminal voor gebruik.
 • Kris Leynen

  3 maanden geleden
  Gelukkig ligt mijne gsm geen 28 dagen in het donker. En in mijne zak is het sowieso 36.5 graden.
 1. Zweden transporteert meer dan 2.000 Moderna-vaccins bij een te lage temperatuur: “Ergste wat kan gebeuren is dat ze niet meer werken”

  Zweden transpor­teert meer dan 2.000 Moderna-vac­cins bij een te lage tempera­tuur: “Ergste wat kan gebeuren is dat ze niet meer werken”

  In Zweden zijn 2.100 vaccins van Moderna bij een te lage temperatuur bewaard, waardoor ze mogelijk niet langer werken. Dat schrijven verschillende Zweedse media. Het liep fout tijdens een levering van het Moderna-vaccin waarbij de transportfirma de temperatuur had ingesteld op de aanbevolen temperatuur voor het vaccin van Pfizer/BioNTech. Die ligt echter een stuk lager dan de aanbevolen temperatuur van -40 graden voor het transport van het Moderna-vaccin.
 2. Tijd voor een nieuwe smartphone? Dit zijn momenteel de best beoordeelde (van 150 tot 650 euro)
  Multimedia

  Tijd voor een nieuwe smartphone? Dit zijn momenteel de best beoordeel­de (van 150 tot 650 euro)

  Er verschenen in eerste twee maanden van 2021 vooral budgettoestellen, in afwachting van de grote golf aan nieuwe high-end smartphones die dit voorjaar weer zal uitkomen. Het is dus de vraag of dit een goed moment is om een nieuwe telefoon te kopen, maar je kunt wel je voordeel doen met een model van vorig jaar tegen een lagere prijs. Onze techredacteur tipt de toestellen die de beste reviews kregen, in stijgende volgorde van prijs.
 1. Dit is de ongelofelijk schattige Ponkey de shezel
  Play

  Dit is de ongelofe­lijk schattige Ponkey de shezel

 2. In Wuhan zijn de rollen een jaar later omgedraaid: "Het is nergens zo veilig als hier"
  Play

  In Wuhan zijn de rollen een jaar later omgedraaid: "Het is nergens zo veilig als hier"