Copiloot zocht online naar zelfmoordmethoden en werking cockpitdeur

Lubitz zocht de dagen voor de vliegramp op zijn computer naar zelfmoordmethoden en manieren om de veiligheidsmechanismen van cockpitdeuren uit te schakelen.
AFP Lubitz zocht de dagen voor de vliegramp op zijn computer naar zelfmoordmethoden en manieren om de veiligheidsmechanismen van cockpitdeuren uit te schakelen.
Duitse onderzoekers hebben op de computer van copiloot Andreas Lubitz aanwijzingen gevonden dat hij in de dagen voor de vliegramp via zoekmachine Google zocht naar manieren om zelfmoord te plegen. Daarnaast zou hij eveneens online gezocht hebben naar wijzen om de veiligheidsmechanismen van cockpitdeuren uit te schakelen, zo deelt het openbaar ministerie van Düsseldorf mee.

De onderzoekers hadden in de woning van de 27-jarige copiloot in Düsseldorf een tablet gevonden en hadden de data daarop geëvalueerd. Aan de hand van het browserverloop konden ze de zoekopdrachten volgen. Rechercheurs reconstrueerden zoekopdrachten tussen 16 en 23 maart.

Lubitz (27) liet het toestel van Germanwings vermoedelijk doelbewust neerstorten in de Franse Alpen toen de piloot de cockpit had verlaten. Lubitz vergrendelde toen de cockpitdeur, zodat de gezagvoerder niet meer kon ingrijpen. Lubitz zette een gecontroleerde daling in, wetend dat de Airbus 320 met 150 inzittenden zou neerstorten.

Lubitz verscheurde doktersbriefjes, onder meer voor de dag van de vlucht. Hij was in behandeling bij een psychiater en neuroloog. Ook had hij problemen met zijn gezichtsvermogen. Zes jaar geleden leed hij aan angst- en paniekaanvallen. Hij staakte toen zes maanden zijn pilotenopleiding en werd voor een depressie behandeld. Hij hield die informatie verborgen voor zijn werkgever.