Copiloot Lubitz jaren geleden behandeld voor zelfmoordneigingen

Copiloot Andreas Lubitz.
EPA Copiloot Andreas Lubitz.
Andreas Lubitz, de copiloot die vorige week wellicht met opzet een Airbus van Germanwings liet crashen in de Franse Alpen, is in het verleden behandeld voor zelfmoordneigingen. Dat hebben de Duitse onderzoekers gezegd.

"Verscheidene jaren geleden, voor hij zijn pilotenlicensie kreeg, was de copiloot jarenlang in psychotherapeutische behandeling voor zichtbare zelfmoordneigingen", zo meldt het parket in Düsseldorf. Er zijn echter geen bewijzen dat Andreas Lubitz psychisch ziek was op de dag van de crash, aldus de procureur.

Moedermaatschappij Lufthansa wou in het kader van het medisch geheim de mededeling van de magistraat niet becommentariëren.

Sindsdien zou Lubitz tijdens zijn doktersbezoeken geen tekenen meer hebben vertoond van suïcidaal gedrag of agressieve neigingen tegenover anderen. Aanwijzingen voor een kwaal zijn in zijn medisch dossier niet terug te vinden. Ook zijn er geen tastbare bewijzen voor een aankondiging of een bekentenis voor een dergelijke daad in zijn woning of bij zijn ouders aangetroffen.

In zijn familiale omgeving, zijn vriendenkring en beroepsomgeving is ook niets gevonden dat een motief kan vormen, luidde het.

De 27-jarige Lubitz wordt ervan verdacht de crash opzettelijk veroorzaakt te hebben. Alle 150 mensen aan boord kwamen om.

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan terecht op het gratis nummer 1813 van de Zelfmoordlijn of op www.zelfmoord1813.be