Copiloot gaf extra gas voor crash Germanwings

De tweede zwarte doos van het gecrasht Germanwings-toestel bevestigt dat de copiloot, Andreas Lubitz, het vliegtuig bewust heeft laten crashen. Hij liet het vliegtuig herhaaldelijk versnellen voor het tegen de bergwand te pletter vloog. Dat hebben Franse onderzoekers aan het persbureau AFP laten weten.

De tweede zwarte doos, die de gedetailleerde vluchtgegevens van de noodlottige vlucht 9525 registreerde, werd gisteren teruggevonden. De eerste gegevens tonen aan dat de copiloot de automatische piloot gebruikte om het vliegtuig te laten dalen tot 100 voet, en vervolgens herhaaldelijk de snelheid van de Airbus opvoerde, voordat het toestel tegen een bergwand crashte.

Er waren al sterke vermoedens dat Lubitz het vliegtuig moedwillig heeft laten neerstorten. Uit stemopnames bleek dat hij de piloot uit de cockpit had gesloten. Gisteren raakte ook al bekend dat Lubitz in de dagen voor de vlucht online informatie had opgezocht over methoden om zelfmoord te plegen en over de gepantserde cockpitdeur.

Het toestel van Germanwings stortte vorige week dinsdag neer. Alle 150 passagiers van de vlucht zijn omgekomen bij de crash.

AFP

Psychiater

Lubitz was waarschijnlijk onder behandeling van een psychiater. Hij zou worden behandeld voor zelfmoordneigingen.

Naar aanleiding van de crash hebben veel luchtvaartmaatschappijen hun veiligheidsvoorschriften aangepast. Onder andere Brussels Airlines stelden in dat er vanaf nu te allen tijde twee personen aanwezig moeten zijn in de cockpit.

AFP