Exclusief voor abonnees

Contrasten en verschuivingen

Photo News

Het contrast doet nog pijn aan de ogen. Het beeld van het eerste novemberweekend in de cyclocross was symptomatisch voor de toekomst. Sint-Niklaas moest het zonder de groten stellen en bijgevolg tevreden zijn met een weliswaar onderhoudend duel van mannen uit de tussengeneratie. Tom Meeusen en Rob Peeters deden dat niet onaardig, maar dat was het dan. In de achtergrond reden en liepen jongelui met twijfels. Was sparen voor Ruddervoorde niet aangewezen? Na een aanklampfase in de openingsronde haakten ze niet tegen hun zin af. De organisator zocht troost in een schamele vierduizend toeschouwers en prees zich gelukkig dat door afwezigheden van jonge geweldenaars een bedrag van circa vijftienduizend euro in de kassa bleef.

Dan was de zondag van een ander formaat. In West-Vlaanderen stond een trofee op het spel en de motivatie spatte bij de start al van de gespannen gezichten af. Van wat zich erna afspeelde, was ik twee dagen later nog niet helemaal bekomen. Van Aert en Van der Poel schoten als kanonskogels door honderd lussen en een zandbak. Bezetenen ondereen. Tien keer oordeelde de waarnemer: dit houden die knapen geen uur vol. Een misvatting. In de op één na laatste ronde plaatste de jongste van de twee nog een extra versnelling. Verpletterend. Ik neem aan dat dit onnavolgbare tempo de tegenstand tot moedeloosheid drijft. Derde of vierde word je op een minuut. In een gedraineerde polderweide is dat een eeuwigheid. Schade beperken en prijsjes rijden is het lot van eergierige, maar wat minder getalenteerde jongeren, laten lopen of roemloos afdraaien de beslissing van rijpere, door nederlagen getekende mannen. Meeusen verdween tussen huizenblokken, Peeters eindigde als drieëntwintigste. Of ze zwaar ontgoocheld waren valt te betwijfelen. Ze hadden de dag ervoor hun grammetje gehaald.

Meeusen draaide niet rond de pot: "Ik probeer winst te pakken waar die mannen niet starten. Op mijn erelijst staat hun afwezigheid niet gedrukt." Oordeelkundig denken, me dunkt. Wachten op een inzinking van één van de twee is als wachten op Godot. Een absurde onderneming. Harde gegevens bewijzen dat. Twee seizoenen geleden gingen klassementsoverwinningen tot midden november naar zes verschillende crossers: Van der Haar, Nys, Van der Poel, Van Aert, Pauwels en Meeusen. Vorig seizoen werd dat aantal gehalveerd: alleen Van der Haar en Pauwels wisten in respectievelijk Valkenburg en Ruddervoorde een wig te drijven tussen de zegepralen van Wout van Aert. Mathieu van der Poel kroop toen nog uit de lappenmand.

Dit seizoen komt niemand bij de twee vaandrigs in de buurt. Van de acht crossen met punteninzet wonnen Wout en Mathieu er elk vier. Bij winst van Van der Poel werd Van Aert dan nog telkens tweede. Motiverend voor de tegenstand is anders. Het verwachtingspatroon oogt nog minder rooskleurig in de wetenschap dat de twee jonger zijn dan hun generatiegenoten. Wout en Mathieu zullen bovendien de komende vijf jaar nog aan vermogen en explosiviteit winnen. Logisch is dat accenten zullen verlegd worden. De tussengeneratie, die na Nys ongelukkig genoeg prompt op nieuw gezag botste, trok al conclusies. Klassementen doen er steeds minder toe. Meeusen staat pas twaalfde in de Wereldbeker en Superprestige en negende in de DVV- trofee. Vantornout beperkte zijn actieradius al eerder tot terreinen die hem liggen. Alleen de Superprestige zint hem nog. Wie nog wat wil rapen, selecteert grondig en mikt op crossen van tweede orde. Uitzondering op de regel is Pauwels. Die stoomt nog door voor wat hij waard is. De Kempenaar blijft verzot op regelmaat. Tweede in de DVV, derde in de Wereldbeker, zoveel weerbaarheid verdient lof. Maar winnen is een ander paar mouwen. In de jongste drie seizoenen van acht stuks naar drie en voorlopig geen. Dat krast in een sportziel. Dus kiest ook Pauwels voluit voor tussendoortjes. In Niel deed hij dat tevergeefs. In lichte gramschap. Ook nederige Kevin beleeft barre tijden.

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis