Ga naar de mobiele website
^ Top

Congreslid uit Salem geeft Trump veeg uit de pan over "grootste heksenjacht ooit"

AFP
Ken je geschiedenis. Donald Trump verklaarde dat hij momenteel het slachtoffer is van "de grootste heksenjacht op een politicus ooit in Amerika". Congreslid Seth Moulton diende hem smalend op Twitter van repliek: "Als volksvertegenwoordiger uit Salem kan ik bevestigen dat dit niet klopt". Salem, in de Amerikaanse staat Massachusetts, was eind 17de eeuw het trieste decor van de beruchte 'heksenprocessen'.

De Amerikaanse president voelde zich zwaar verongelijkt omdat de voormalige FBI-directeur Robert Mueller werd aangesteld om de banden tussen Trumps campagneteam en Rusland te onderzoeken. Trump uitte zijn ongenoegen, zoals wel vaker, op Twitter. Hij sneerde dat er nooit een Speciaal Aanklager werd benoemd voor de "illegale praktijken tijdens de Clinton-campagne en de regering-Obama".

Daarna had hij het zelfs over "de grootste heksenjacht in de Amerikaanse geschiedenis" op zijn persoon. Dat nam het Democratische Congreslid Seth Moulton uit Salem letterlijk, wat hem noopte tot de tweet dat de bewering van Trump vals was. Moulton baseerde zich op een pikzwarte bladzijde in de Amerikaanse geschiedenis. Van februari 1692 tot mei 1693 vonden de 'heksenprocessen van Salem' plaats. Meer dan 200 mensen werden beschuldigd van hekserij. Vijf van hen - onder wie twee kleine kinderen - kwamen om in de gevangenis. Negentien anderen werden opgehangen.

In 1957 bood de staat Massachusetts formeel excuses aan voor de processen. In 2001 werd de laatste veroordeelde juridisch gezuiverd van alle blaam.

Seth Moulton.
Twitter Seth Moulton.
Meer over4 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Min Katte

  En ik moet daar zijn woord voor nemen? Het is nogthans zeer duidelijk dat men geen middel schuwt om Trump zwart te maken. En het woord heksenjacht in zijn letterlijke context zetten, is geen argument maar een afleiding.

 • M Haaren

  Jongens wat kunnen die verliezers daar toch muggen ziften om maar hun gelijk te halen , doe eens eindelijk normaal en laat die mens eens 5 min z'n werk doen

 • Michael Van Acker

  Melanie is zo beschaamd dat ze liever niet met Trump wordt gezien

 • JJ81

  Hehe grapjas, alle, de tweede grootste dan.

Meld een bug