Conflict heeft Syrië al 144 miljard dollar gekost

De Syrische stad Aleppo, november 2013.
AFP De Syrische stad Aleppo, november 2013.
Syrië heeft al bijna 144 miljard dollar (ruim 105 miljard euro) aan economische verliezen geleden door de massale deïndustrialisering, bedrijfssluitingen, kapitaalvlucht, plunderingen en beschadigingen sinds de burgeroorlog er in 2011 is uitgebroken. Dat blijkt uit een rapport van de Verenigde Naties dat gisteren is verschenen.

Het gezamenlijke rapport van het Syrische Centrum voor Beleidsonderzoek in Damascus en de Verenigde Naties beschrijft de Syrische economie als "uitgehold", het gezondheidssysteem ligt "in puin" en het onderwijs "wankelt". Eind 2013 was de economische schade al opgelopen tot 143,8 miljard dollar, of 276 procent van het bruto binnenlands product van Syrië in 2010.

Eind vorig jaar leefden volgens het rapport drie op de vier Syriërs in armoede, met meer dan 10 miljoen mensen die in extreme armoede leven. Waar de inkomens in Syrië vroeger "gemiddeld" waren, zit het land nu bij de groep landen met "lage menselijke ontwikkeling". "De frequentie van armoede in Syrië heeft een catastrofaal niveau bereikt nu de meerderheid van de Syriërs tracht de basisbestaansmiddelen te behouden, maar velen daar niet meer in slagen", klinkt het.

Ondertussen gaan prijzen van basisgrondstoffen door het dak. De prijs van dagelijkse huishoudartikelen zoals yoghurt, kaas en eieren is met 360 procent gestegen. Liefst 2,67 miljoen mensen zitten bovendien zonder werk. Dat is meer dan de helft van de beroepsbevolking.