Compact wonen met alle comfort

Michel Wiegandt
Woningen kopen we niet meer voor het leven. Vandaag verhuizen we sneller als onze woonst te groot of te klein wordt. Simone Van Overstraeten (69) ruilde een grote villa in voor een modern appartement nabij het centrum van het Vlaams-Brabantse Asse. Interieurarchitecte Katleen Bosteels ontwierp voor haar een interieur op maat. «Het is hier aangenaam wonen,» zegt Simone. «Het appartement is functioneel en toch gezellig.»

Simone woonde tot voor kort in een grote villa met een tuin. De kinderen waren al even het huis uit, de kleinkinderen groeien op. Het werd stilaan tijd voor een nieuwe start. In Asse kocht ze een goedgelegen hoekappartement op de eerste verdieping, waardoor ze van voldoende lichtinval geniet. In de leefruimte kijken de grote ramen tot de vloer uit op groen en op het rondpunt even verderop. Voor de inrichting ging Simone in zee met interieurarchitecte Katleen Bosteels, de zus van haar schoondochter. «Ik wilde een moderne inrichting, maar ook gezelligheid en sfeer. Dat kwam overeen met de stijl van Katleen.» Omdat Simone snel gekocht had, kon ook de indeling van het appartement nog gewijzigd worden. In plaats van twee even grote slaapkamers, koos ze één grotere slaapkamer met een ingemaakte kastenwand en nog een tweede, kleiner bureau. 

Eenvoud

Bij de projectontwikkelaar was enkel een basisafwerking voorzien en een beperkt budget. Simone had de vrijheid om haar eigen keuzes te maken. Bij de inrichting is gestreefd naar eenvoud en stijl. Simones oude meubelen zouden niet in het nieuwe appartement passen. Daarom wilde ze zoveel mogelijk maatkasten, in zowat elke ruimte. «Dat vind ik mooier en het is praktischer om te onderhouden.» Sommige ruimtes lopen in elkaar over, waarbij de traditionele grenzen vervagen. De kastenwand van de gang en het lichtgroene plafond lopen een stukje verder tot in de zithoek. De keuken gaat naadloos over in de eetruimte. Storende elementen zoals radiatoren zijn weggewerkt in de kasten, met aan de voorzijde een mooie effen wand en aan de onder- en bovenzijde een ruime opening, zodat de warmte kan ontsnappen. Om het geheel niet al te strak te maken, wou Simone ook voldoende nissen. Ze werden op maat gemaakt om enkele beelden een plek te geven. In de eetkamer werd een nis voorzien speciaal voor een schilderij en een tafellamp, objecten uit haar vorige woning. Blikvanger hier zijn de twee grote Caboche-lampen van Foscarini boven de houten eettafel.

Michel Wiegandt

Licht en donker

Het kleurenpalet bleef beperkt. In de leefruimtes en in de gang gaan de witte kasten in volkern mooi samen met de matte, eiken vloer. De keuken kreeg een warm keukenblad in taupe. Deze kleur wordt herhaald in de nis van de eetkamer en in de zithoek. Ook de kopse kant van de deurbladen, enkele muren en verlaagde plafonds zijn in dezelfde kleur geschilderd, een fijn en speels detail. De badkamer kleurt donkerder. Het grijze laminaat en de zwarte mozaïektegels zorgen voor een luxueuze uitstraling en een warme sfeer. De badkamer is klein, maar slim ingedeeld, met aan de ene zijde een bad en aan de andere zijde een inloopdouche. Boven het bad is het plafond wat verlaagd, wat een gevoel van ­geborgenheid creëert. Er is ook gedacht aan de functionaliteit. Aan de douche zijn de kasten lager, zodat je erop kan gaan zitten als je je voeten wil afdrogen. In de slaapkamer ervaar je een hemelbedeffect, dankzij de kleurvlakken aan het bedhoofdeinde en op het plafond. De nachtlampjes van Dark brengen een moderne toets bij. Erg handig is het uitklapbare kledingrek in de dressingkast. 

Michel Wiegandt