Colombiaanse lowcostmaatschappij wil enkel staanplaatsen in vliegtuig

Santiago Narayana
De Colombiaanse luchtvaartmaatschappij VivaColombia overweegt om alle zetels uit haar vliegtuigen te verwijderen en de passagiers te laten rechtstaan. De lowcostcarrier hoopt op die manier de prijzen van vliegtickets te drukken door nog meer reizigers op één vlucht te proppen. De bedoeling is om vliegreizen ook toegankelijk te maken voor de Colombiaanse arbeidersklasse en budgettoeristen, zo meldt The Independent.

De maatschappij kondigde deze week aan dat het 50 nieuwe Airbus 320-toestellen aan haar vloot toevoegt om te anticiperen op de groeiende markt van het toerisme. De nieuwe vliegtuigen, met een lagere exploitatiekost, zullen net meer zitplaatsen tellen. CEO en oprichter van VivaColombia, William Shaw, wil echter ook "verticale reisopties" onderzoeken. Experts "bekijken op dit moment of het mogelijk is om rechtstaand te vliegen. Wij zijn bijzonder geïnteresseerd in alles wat de vliegreizen goedkoper zou kunnen maken", aldus Shaw.

Het concept is niet nieuw en de voorbije jaren lieten heel wat andere luchtvaartmaatschappijen al eenzelfde ballonnetje op, waaronder ook de Ierse prijsvechter Ryanair. De grote vraag blijft of staanplaatsen in een vliegtuig überhaupt mogelijk zijn gezien de strenge veiligheidsvoorwaarden die luchtvaartmaatschappijen moeten respecteren.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jurgen Van Den Bergh

  Veel plezier tijdens turbulentie en luchtzakken. En oh ja, ook tijdens het opstijgen. Want iedereen kent dat gevoel van in je zetel gedrukt te worden. Als dan iedereen rechtstaat als in een bus dan liggen ze allemaal vanachter in het vliegtuig op een hoop. Hoe idioot kun je zijn?

 • Sommeil

  Ik hou het op normale lijnvluchten (thai, Qatar,... ) of Brussels airways. Niet altijd duurder, piloten, personeel aan correcte arbeidsvoorwaarden, en meer op mijn gemak.

 • Ineke Visser

  Dan moet je eigen klapstoel maar meenemen

 • Ronald V R

  Degoutant gewoon. Wat men niet verzind om nog rijker te worden .

 • MICHEL MESKENS

  16 uur staan leuk